#pokrenise
#promijenise

Učilište Studium
Škola po tvojoj mjeri

Izdvajamo iz ponude programa

Dugogodišnjim radom na području stjecanja novih kvalifikacija, osposobljavanja i usavršavanja svojih polaznika kontinuirano mijenjamo kvalitativnu strukturu radnog stanovništva i potencijalne radne snage na području Republike Hrvatske.

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije operativni djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama

Razina 4 HKO-a

Osnove razvoja djece i mladih u školskoj dobi (razina 3 HKO-a)

 Osnovne komunikacijske vještine i pravila rada u odgojno-obrazovnim ustanovama (razina 4 HKO-a)

Poslovi zaštite i ovlasti operativnog djelatnika za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama (razina 4 HKO-a)

 Osnove tehničke zaštite, zaštite od požara i eksplozija i civilne zaštite (razina 4 HKO-a)

Osnove samoobrane i uporabe sredstava prisile (razina 4 HKO-a)

 

10 CSVET bodova

Osnove razvoja djece i mladih u školskoj dobi (1 CSVET bod)

Osnovne komunikacijske vještine i pravila rada u odgojno-obrazovnim ustanovama (1 CSVET bod)

Poslovi zaštite i ovlasti operativnog djelatnika za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama (6 CSVET bodova)

Osnove tehničke zaštite, zaštite od požara i eksplozija i civilne zaštite (1 CSVET bod)

Osnove samoobrane i uporabe sredstava prisile (1 CSVET bod)

Uvjeti za upis u program

− posjedovanje kvalifikacije minimalno na razini 4.2 HKO-a

− hrvatsko državljanstvo

− prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj

− navršenih 18 godina na dan početka obrazovanja

− posebna psihička i tjelesna zdravstvena sposobnost

− osobna dostojnost za obavljanje poslova operativnog djelatnika

Uvjeti stjecanja programa (završetka programa)

− stečenih 10 CSVET bodova

Uspješna završna provjera stečenih znanja, vještina, odgovornosti i ovlasti.

O završnoj provjeri vodi se zapisnik i provodi ju tročlano povjerenstvo. Svakom polazniku nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije operativni djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Trajanje i načini izvođenja nastave

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije operativni djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama (u daljnjem tekstu: operativni djelatnik) izvodi se redovitom nastavom u trajanju od 250 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Program provode ustanove koje imaju registriranu djelatnost obrazovanja odraslih i ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o obrazovanju odraslih i Programom.

Ishodi učenja ostvaruju se vođenim procesom učenja i poučavanja u školi/ odgojno-obrazovnoj ustanovi u trajanju od 60 sati, učenjem temeljenim na radu, u trajanju od 115 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 75 sati.

Učenjem temeljenim na radu, odnosno sudjelovanjem u izvršenju konkretnih radnih zadaća u stvarnim ili simuliranim uvjetima, polaznik se osposobljava za operativne poslove za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama. Učenje temeljeno na radu provodi se isključivo u školskoj ustanovi/odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Kod polaznika se potiče razvijanje samostalnosti i odgovornosti u izvršenju radnih zadaća kao i razvijanje suradničkih odnosa s ostalim sudionicima u zajedničkom radu.

Osposobljavanje za stjecanje djelomične kvalifikacije operativni djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama obuhvaća:

− ostvarenje ishoda učenja propisanih ovim programom obrazovanja, a koji su nužni za stjecanje kompetencija za obavljanje poslova operativni djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama

− razvoj kognitivnih, praktičnih i socijalnih vještina te jačanje samostalnosti i odgovornosti za postupanja u nepredvidivim situacijama, a koje se odnose na poslove operativnog djelatnika za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama / operativna djelatnica za sigurnost i civilnu zaštitu u odgojno-obrazovnim ustanovama

− razvoj organizacijskih i komunikacijskih vještina polaznika.

Proces učenja i poučavanja temelji se na rješavanju problemskih situacija i zadatcima iz stvarnog života i na provođenju projektnih zadataka te stjecanju kompetencija u stvarnom radnom procesu. Kod polaznika se potiče asertivnost i razvijanje suradničkih odnosa s ostalim polaznicima u zajedničkom radu, ali i razvijanje samostalnosti i odgovornosti za donošenje odluka. Od polaznika se očekuje aktivno sudjelovanje u procesu učenja i poučavanja kao i u procesu vrednovanja i samovrednovanja postignutih ishoda učenja te redovito pohađanje svih oblika nastave.

Također, od nastavnika se očekuje kreativnost tijekom procesa učenja te odgovornost za ostvarivanje ishoda učenja uz korištenje suvremenih nastavnih tehnologija.

Ekonomisti istražuju načine kako društvo iskorištava svoje ograničene izvore – sirovine, ljudski rad i kapital – kako bi proizvelo robu i usluge.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 679 sati. // Vježbe se izvode, prema nastavnom planu i programu strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Ekonomist u redovitom obrazovanju, u specijaliziranoj učionici ustanove/škole s instaliranom potrebnom programskom potporom. Praćenje i ocjenjivanje polaznika provode nastavnici u ustanovi. Polaznici vode dnevnik rada.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije:

-završena osnovna škola i navršenih 15 godina
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova Ekonomista.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

-najmanje 17 godina starosti,
-završena srednja škola
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova Ekonomista.

Komercijalist obavlja poslove nabave, prodaje i organizacije trgovačkog poslovanja u poduzeću.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2692 sati. Strukovne vježbe za zanimanje komercijalist izvoditi će se u specijaliziranoj učionici ustanove (praktikumu).

Uvjeti za upis

U program za stjecanje srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola
-navršenih 15 godina života.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završena srednja škola.

Pomaže veterinaru pri pregledu, dijagnozi bolesti i liječenju životinja. Može samostalno obavljati jednostavnije preglede životinja i jednostavnije laboratorijske pretrage kao i primjenjivati lijekove koje odredi veterinar. Obavlja umjetno osjemenjivanje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju te higijenske poslove u veterinarstvu.

O programu

Dio programa za zanimanje Veterinarski/a tehničar/ka izvodi se dopisno-konzultativnom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom u ukupnom trajanju od
2 808 sati. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Vježbe se izvode u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Vježbe se izvode u veterinarskim stanicama i ambulantama, te ostalim veterinarskim ustanovama

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: - polaznici koji imaju završenu osnovnu školu - najmanje 15 godina života -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova Veterinarski/a tehničar/ka. Uvjeti za upis u program prekvalifikacije: -polaznik mora imati završenu srednju školu - liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova Veterinarski/a tehničar/ka.

Strojovođa upravlja vučnim vozilom, te prevozi putnike i teret. Strojovođa vozi uglavnom sam, ali može imati i pomoćnika

O programu

Cjelokupno trajanje programa; 2388 sati. Praktična nastava i stručna praksa izvodit će se prema nastavnom planu i programu u prostoru željezničkih kolodvora(ili sličnim ustanovama) koje imaju sve odgovarajuće uvjete za provođenje vježbi i stručne prakse.

Uvjeti upisa

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje tehničar vuče-strojovođa mogu se upisati polaznici koji imaju:
-završenu osnovnu školu
-najmanje 15 godina života
-liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojovođe.
Za upis u program prekvalifikacije: -završena srednja škola -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova tehničara vuče-strojovođe.

Farmaceutski tehničar radi s farmaceutskim sirovinama u pripremi i proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda – lijekova, dijetetskih i kozmetičkih pripravaka. Sadržaj ovog programa omogućuje polaznicima stjecanje stručnih znanja i vještina za profesionalno obavljanje djelatnosti.

Opis programa

Cjelokupno trajanje programa: 2 570 sati. Obrazovanje farmaceutskih tehničara ima za cilj usvojiti znanje te osposobiti i razviti polaznika u farmaceutskog stručnjaka koji će moći samostalno obavljati cjelokupni spektar poslova u struci.

Dio stručnih sadržaja čine vježbe čija je zadaća postupno uvođenje polaznika u rad, posebno u ljekarnama i biljnim ljekarnama, kao i ostalim ustanovama gdje farmaceutski tehničari obavljaju svoju djelatnost. Tijekom obrazovanja, polaznici će se upozoriti na veliku odgovornost u budućem profesionalnom radu te će ih se upoznati sa svim novim dostignućima i težnjama u struci od kojih glavno mjesto ima primjena elektronskih računala te fitoterapija.

Uvjeti za upis

Završena osnovna osnovna škola i najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

Dentalni asistent asistira doktoru dentalne medicine tijekom terapijskog postupka. Priprema pacijenta, radno mjesto, pribor i instrumente, zbrinjava pacijenta nakon terapije, vodi evidenciju i propisanu medicinsku dokumentaciju u skladu sa zakonskim propisima

O programu

Cjelokupno trajanje programa:  2 761 sati. Program mora osigurati polaznicima stjecanje osnove profesionalnog obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji razvoj u struci. Također, osposobiti ih za samostalno obavljanje poslova u domeni zanimanja dentalnog asistenta/asistentice. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Stjecanje znanja, razvijanje vještina i osposobljavanja za poslove i zadaće u području fizikalne medicine i rehabilitacije preko općeobrazovnog i strukovnog obrazovnog programa.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 854 sati. Obrazovanje fizioterapeutskog tehničara u području zdravstva, osim zajedničkih svrha i zadaća u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđenih zakonom, kod polaznika ima svrhu stjecanje znanja, razvijanje vještina i osposobljavanja za poslove i zadaće u području fizikalne medicine i rehabilitacije preko općeobrazovnog i strukovnog obrazovnog programa.

Uvjeti za upis

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Izrađuje fiksne i mobilne protetske konstrukcije u stomatologiji. Izrađuju i ortodontska pomagala koja su namijenjena ispravljanju nepravilnosti zubi i čeljusti.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3 092 sati. Strukovno-teorijski sadržaji upoznaju polaznika s građom i funkcijom stomatološkog sustava te s posljedicama koje nastaju nakon djelomičnog i potpunog gubitka živčanih jedinica. Upoznaju ga s različitim vrstama fiksnih i mobilnih protetskih radova te tehnološkom izradbom radova kao terapijskog sredstva s vrstama zubotehničkih materijala i tehnološkim procesima.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Sanitarni tehničari rade na sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti i očuvanju zdrave okoline. Provode mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Sudjeluju u terenskim ispitivanjima pri pojavi zaraznih bolesti i ispitivanju čimbenika životne i radne okoline čovjeka.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3151 sat. Program je usklađen s novinama primjerenim radu sanitarnog tehničara. Strukovni sadržaji imaju zadaću omogućiti polaznicima stjecanje sustavnih stručnih znanja iz područja pretraga vode, higijene i tehnologije namirnica, mikrobiologije, parazitologije, epidemiologije, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, znanja iz područja okoline i zdravlja, zdravstvenog odgoja i socijalne medicine.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Zdravstveno-laboratorijski tehničar uzima uzorke i provodi analize krvi, mokraće i drugog biološkog materijala.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3110 sati. Program je usklađen s očekivanjima i potrebnim novinama primjerenim radu zdravstveno-laboratorijskog tehničara. Strukovni sadržaji imaju zadaću omogućiti polaznicima stjecanje sustavnih stručnih znanja iz područja medicinske biokemije, laboratorijske hematologije, mikrobiologije i prazitologije, znanja iz područja imunohematologije i transfuziologije, histoloških i citoloških tehnika. Strukovni sadržaji moraju dati potrebna znanja i vještine koja određuju osobine, sposobnosti i navike zdravstveno-laboratorijskog tehničara. Ti sadržaji izvode se preko skupnih i individualnih konzultacija, vježbi, seminarskih radova i rješavanja problema.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

Elektrotehničar obavlja poslove tehničkog projektiranja, proizvodnje i kontrole različitih elektrotehničkih proizvoda.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 643 sati. Dio programa izvodit će se kroz praktičnu nastavu.

Praktična nastava će se izvoditi u praktikumu/radionici ustanove, skladištima i prodavaonicama-poljoprivrednim apotekama sa svom opremom.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: -završena osnovna škola -najmanje 15 godina života.

Za upis u program prekvalifikacije: završena srednja škola

Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela, te korektivnog i dekorativnog šminkanja.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2574 sata. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Vježbe se izvode u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Ustanova sklapa Ugovor o naukovanju s licenciranim obrtnikom za obavljanje vježbi, te polazniku određuje mentora koji surađuje s nastavnikom u Ustanovi.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: -završena osnovna škola -najmanje 15 godina života, -liječničku svjedodžbu o nepostojanju kontraindikacija za navedeno zanimanje.

Za upis u program prekvalifikacije: -završena srednja škola -liječnička svjedodžba o nepostojanju kontraindikacija za navedeno zanimanje.

Građevinski tehničar sudjeluje u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji građevina različitih namjena.

o programu

Cjelokupno trajanje programa: 2283 sati. Nema praktične nastave.

Uvjeti za upis

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: - završena osnovna škola, -15 godina života -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposbnosti polaznika za navedeno zanimanje.

Za upis u program prekvalifikacije:i -završena srednja škola

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 45 sati, dijelom praktičnom nastavom u trajanju od 197 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  33 sata.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena osnovna škola

Najmanje 18 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Moduli i teme

Zavarivanje čelika kutnim spojem MAG (135) postupkom

  • Potencijalne opasnosti na radnom mjestu zavarivača
  • Sredstva osobne zaštite
  • Mjere za prevenciju opasnosti
  • Pravila i propisi zaštite na radu
  • Osnovni pojmovi u zavarivanju:
  • Zavarljivost
  • Električni luk
  • Polaritet
  • Parametri
  • Vrste i oznake zavarenih spojeva
  • Specifikacija postupka zavarivanja (SPZ (WPS))
  • Uređaj za zavarivanje
  • Dijelovi i oprema
  • Plin za zavarivanje
  • Oprema na boci, označavanje boca
  • Priprema okoline za zavarivanje
  • Podešavanje parametara zavarivanja u skladu sa (SPZ (WPS))
  • Postupanje s osnovnim i potrošnim materijalom
  • Priprema zavarivanja i predgrijavanje
  • Izvođenje postupka zavarivanja
  • Vizualni pregled zavarenog spoja
  • Analiza učinjenih pogrešaka
  • Ispravljanje pogrešaka
  • Održavanje opreme za zavarivanje

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti, rasporediti i provjeriti opremu za zavarivanje
  2. Pripremiti, provjeriti i zaštititi materijale i radno područje pripremljeno za zavarivanje
  3. Postaviti radni komad u propisani položaj za zavarivanje MAG postupkom (135)
  4. Podesiti parametre zavarivanja MAG postupkom (135) prema SPZ (WPS)
  5. Pripremiti rubove osnovnog materijala za postupak zavarivanja MAG postupkom (135)
  6. Kontrolirati predgrijavanje i održavati temperaturu tijekom postupka zavarivanja
  7. Zavariti MAG postupkom (135) kutni spoj čelika prema SPZ (WPS)
  8. Zavarivati MAG postupkom u svim položajima zavarivanja i primijeniti odgovarajuće tehnike zavarivanja
  9. Očistiti zavareni spoj MAG postupkom (135), osnovni materijal i radno mjesto

Program obrazovanja montiranje dizalica topline provodi se redovitom nastavom u trajanju od 175 sati uz mogućnost provođenja teorijskog dijela programa online.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 55 sati, praktičnom nastavom u trajanju od 85 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 35 sati.

Praktična nastava obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima te u radnom procesu u kontroliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije montiranje dizalica topline koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena najmanje trogodišnja srednja škola

Moduli i teme

Montiranje dizalica topline

  • Općenito o dizalicama topline
  • Princip rada dizalica topline
  • Split klima uređaj za hlađenje i grijanje zraka
  • Radne tvari kompresijskih dizalica topline
    • Sintetičke radne tvari
    • Utjecaj radnih tvari na okoliš
    • Radne tvari i njihove ekološki prihvatljive zamjene
  • Načini rada dizalice topline
  • Dizalica topline za zagrijavanje PTV-a
  • Apsorpcijske dizalice topline
  • Izvori topline za toplinske dizalice
    • Tlo kao izvor topline
    • Okolišni zrak kao izvor topline
    • Vode potoka, rijeka, jezera i mora kao izvor topline
    • Podzemne vode kao izvor topline
  • Niskotemperaturni sustav podnog grijanja te zidno i stropno grijanje/hlađenje
  • Inteligentni sustav regulacije
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip zrak/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip voda/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip tlo/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip zrak/zrak
  • Spajanje sustava dizalica topline sa sustavom grijanja ovisno o izvoru topline
  • Testiranje sustava

 

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Poznavati elemente dizalica topline
  2. Poznavati radne tvari
  3. Znati montirati dizalicu topline zrak – voda
  4. Znati montirati dizalicu topline voda – voda
  5. Znati montirati dizalicu topline zrak – zrak
  6. Znati montirati dizalicu topline tlo – voda
  7. Znati spojiti dizalicu topline na zatvoreni sustav grijanja radijatorskim ili podnim grijanjem i sustavom za PTV
  8. Poznavati načine povezivanja dizalice topline sa sobnim termostatom
  9. Poznavati puštanje u rad dizalice topline
  10. Poznavati spajanje dizalice topline na dodatni akumulacijski spremnik ili hidrauličnu skretnicu
  11. Spajati elemente dizalica topline vanjske i unutarnje elemente prema tehničko-tehnološkoj dokumentaciji

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanje bagerom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 83 sata, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 142 sata, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 50 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima. Uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu kod poslodavca.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanje bagerom

Uvjet upisa

  • minimalno završena osnovna škola
  • najmanje 18 godina starosti
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje bagerom
  • vozačka dozvola odgovarajuće kategorije

Moduli i teme

ZAŠTITA NA RADU U GRADITELJSTVU

  • Pravila, obveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u sustavu zaštite na radu
  • Vrste opasnosti i štetnosti za čovjeka tijekom gradnje
  • Postupci zaštite na radu tijekom gradnje
  • Osobna zaštitna sredstva i oprema tijekom gradnje
  • Pružanje prve pomoći tijekom građevinskih radova
  • Osnove ekologije i zaštite okoliša
  • Utjecaj pojedinih materijala  i tehnologija na okoliš pri gradnji
  • Mjere zaštite okoliša prilikom projektiranja, građenja i korištenja građevine
  • Pravilnici, sudionici i obveze sudionika u gospodarenju otpadom
  • Vrste i kategorizacija građevinskog otpada
  • Postupci održivog  gospodarenja otpadom, pripadajući tehnološki procesi i količine otpada

 

ODRŽAVANJE GRAĐEVINSKIH STROJEVA

  • Upute za održavanje građevinskog stroja
  • Dnevni pregledi i kontrolna mjerenja građevinskog stroja
  • Postupci ispitivanja ispravnosti električnih uređaja i hidrauličnog sustava stroja
  • Montaža i demontaža gusjenica

 

 

BAGERI

  • Dijelovi bagera s tehničkim karakteristikama
  • Alati i dodatna oprema bagera
  • Grafički prikaz sastavnih dijelova bagera
  • Izračun učinka bagera za izvođenje aktivnosti
  • Izračun cijene radnog sata bagera
  • Pripremne radnje prije pokretanja bagera
  • Kretanje i manevriranje bagerom
  • Zemljani radovi s bagerom
  • Radovi s bagerom  u stijenskom materijalu

 

 

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Odrediti potrebnu količinu i vrste potrošnog materijala (goriva, maziva i sl.) za rad stroja
  2. Provesti probne radnje manipulacije strojem na mjestu
  3. Primijeniti upute iz priručnika za rukovanje i održavanje stroja
  4. Rukovati bagerom/dozerom/grejderom/utovarivačem pri iskopu i utovaru zemljanih masa
  5. Provesti dnevni pregled i radnje tekućeg održavanja stroja i opreme skladu sa uputama proizvođača
  6. Provoditi kontrolna mjerenja za potrebe utvrđivanja ispravnosti strojeva
  7. Voditi knjigu stroja (o uporabi goriva, maziva, izvršenim pregledima i popravcima)
  8. Voditi evidenciju o rezultatima provedenih mjerenja i ispitivanja na stroju
  9. Primijeniti potrebne mjere sigurnosti i zaštite na radu
  10. Pratiti uvođenje novih zakonskih normi i propisa zaštite okoliša i održive gradnje
  11. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša
  12. Provoditi brigu o zaštiti okoliša racionalnim korištenjem energenata i maziva

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje provodi se redovitom nastavom u trajanju od 225 sati, uz mogućnost programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 45 sati, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 90 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  90 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća situacijsko učenje i izvršenje konkretnih radnih zadaća u stvarnim i/ili simuliranim uvjetima.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o usavršavanju za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja trogodišnja škola

Moduli i teme

Web programiranje

  • Komunikacija klijent – poslužitelj
  • HTTP metode (GET, POST, PUT, DELETE)
  • JSON format
  • MVC uzorak - izrada modela i kontrolera
  • Testiranje aplikacije
  • Razvojna okruženja za rad s bazama podataka
  • Prezentacijski modeli za opis podataka
  • Komunikacija s bazom
  • Objektno relacijsko mapiranje
  • Povezivanje web aplikacije s bazom podataka
  • JavaScript razvojni okvir
  • Asinkrona komunikacija sa serverom – AJAX
  • Kriteriji odabira programskog okvira
  • Sučelje web aplikacije
  • Izrada web aplikacije korištenjem odabranog razvojnog okvira
  • Prilagodba izgleda korisničkog sučelja (API first)

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Sudjelovati u dizajniranju korisničkog sučelja
  2. Sudjelovati u dizajniranju baze podataka
  3. Oblikovati konceptualno jednostavnu bazu podataka i analizirati podatke
  4. Usporediti i odabrati najpogodniju arhitekturu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  5. Sudjelovati u dizajniranju arhitekture web-stranice
  6. Usporediti i odabrati najpogodnije razvojno okruženje za izradu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  7. Izraditi korisničko sučelje manje razine složenosti
  8. Testirati komponente, međusobnu povezanost i funkcionalnost jednostavnog programskog sustava
  9. Izraditi elemente baze podataka
  10. Izraditi elemente-web stranice

Program obrazovanja Specijalist za digitalni marketing provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 300 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 25 sati, praktičnim dijelom nastave od 120 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 155 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o strukovnom specijalističkom usavršavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije Specijalist za digitalni marketing / Specijalistica za digitalni marketing.

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja četverogodišnja škola iz sektora ekonomija i trgovina ili završen program obrazovanja iz područja internetskog marketinga

Moduli i teme

Digitalna marketinška kampanja

  • Uvod u digitalni marketing
  • Digitalna marketinška strategija
  • Marketing odnosa ( CRM)
  • Korisničko putovanje u marketingu
  • Digitalni promocijski kanali
  • Web sjedište
  • Alati za izradu web sjedišta
  • Optimizacija web sjedišta
  • Google Ads i Google Analitytics
  • Društvene mreže
  • Optimizacija društvenih mreža
  • E- mail kampanja
  • Alati za izradu e-mail kampanje
  • Analiza uspjeha e-mail kampanje
  • Strategija sadržajnog marketinga
  • Izrada plana sadržaja
  • Optimiziranje sadržaja
  • Analiza uspješnosti sadržajnog marketinga
  • Ergonomska načela u uredskom poslovanju

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. primijeniti digitalne marketinške strategije u poslovanju
  1. odabrati promotivne aktivnosti u provedbi odabrane digitalne marketinške strategije
  2. koristiti različite kanale digitalnog marketinga u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  3. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  4. koristiti alate za izradu web dizajna i web sučelja
  5. oblikovati web sjedište u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  6. izraditi responzivni i adaptivni dizajn primjenom zadanog vizualnog identiteta
  7. identificirati tip, vrstu, svrhu web rješenja i ciljanu skupinu korisnika
  8. koristiti društvene mreže ovisno o ciljnoj skupini korisnika u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  9. komunicirati sa suradnicima i poslovnim klijentima u online okruženju u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  10. prilagoditi korisničko sučelje ovisno o povratnim informacijama o korisničkom iskustvu
  11. kreirati e-mail kampanju za jačanje digitalne komunikacije u poslovanju
  12. oblikovati sadržaj prilagođen za objavu s obzirom na odabrani kanal digitalnog marketingaanalizirati uspjeh na različitim kanalima digitalnog marketinga u skladu s planiranim ciljevima

Program obrazovanja internetski marketing i brendiranje provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 225 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 77 sati, praktičnim dijelom nastave od 84 sata i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 64 sata.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije internetski marketing i brendiranje koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena srednja četverogodišnja škola

Moduli i teme

Marketinška komunikacija u online poslovanju

  • Marketinška komunikacija u online okruženju
  • Internetski marketinški kanali
  • Sadržajni „content“ marketing
  • Influencer marketing
  • Društveni mediji u marketinškoj komunikaciji

Internetska marketinška kampanja u svrhu promocije i brendiranja

  • Alati digitalnog marketinga
  • Brendiranje u online poslovanju
  • Društvene mreže i njihova uloga u marketingu i brendiranju
  • Mobilni marketing
  • E-mail marketing

Kompetencije koje se steknu po završetku

  1. razlikovati specifičnosti kanala digitalnog marketinga
  2. odrediti pravilnu društvenu mrežu ovisno o proizvodu i/ili usluzi
  3. pripremiti ključnu informaciju u obliku sažete vijesti koju treba objaviti i/ili dijeliti
  1. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  2. pratiti učinak oglašavanja
  3. stvoriti uvid u poziciju konkurentskih proizvoda/usluga u odnosu na vlastite proizvode/usluge
  4. pisano i usmeno komunicirati slijedeći poslovne standarde u pisanoj i usmenoj komunikaciji
  5. voditi pregovore u skladu s poslovnim bontonom i pravilima poslovne komunikacije
  6. samostalno koristiti suvremene informatičke alate za obradu tablica, teksta i prezentacija

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama provodi se redovitom nastavom u trajanju od 775 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u ustanovi, u trajanju od  155 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 455 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama koje se upisuje u e-radnu knjižicu

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Liječnička svjedodžba medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za poslove njegovatelja/njegovateljice
  • Najmanje navršenih 18 godina

Moduli i teme

Zaštita na radu

  • Izvori opasnosti na radu
  • Standardne mjere zaštite
  • Zaštitna odjeća i obuća
  • Ergonomska načela pri radu
  • Higijensko epidemiološke smjernice
  • Zaštita od požara i električnog udara
  • Prva pomoć
  • Vrste otpada
  • Razvrstavanje otpada i skladištenje otpadnog materijala

Planiranje i standardi kvalitete rada njegovatelja

  • Osobna priprema i priprema pribora za pružanje skrbi
  • Priprema bolesničke sobe i korisnika za pružanje skrbi
  • Osnove organizacije rada
  • Zdravstvena zaštita i socijalna skrb
  • Načela zaštite okoliša
  • Evidentiranje provedenih postupaka kod pružanja skrbi i vođenje dokumentacije
  • Osnove IKT-a
  • Mjere za osiguravanje povjerljivosti podataka
  • Mjere sigurnosti korisnika
  • Urednost radnog okruženja
  • Interne upute i pravilnici
  • Zaštita korisnikove dokumentacije, osobnih podataka i osobne imovine
  • Profesionalna tajna
  • Korištenje materijala i pribora
  • Funkcionalnost  opreme za rad
  • Primopredaja službe

Dezinfekcija i higijena

  • Nastanak infekcije
  • Metode dezinfekcije
  • Higijenske mjere sprječavanja rizika od infekcija
  • Bolničke infekcije
  • Sredstva i pomagala za čišćenje i dezinfekciju

Karakteristike ljudskog tijela i prva pomoć

  • Osnove zdravlja i bolesti
  • Anatomija ljudskog tijela
  • Fiziologija ljudskog tijela
  • Psihofizičke promjene kroz život
  • Životno ugrožavajuće promjene u psihičkom i fizičkom stanju korisnika (važnost pravovremene reakcije)
  • Životno ugrožavajuća stanja
  • Obavještavanje odgovorne osobe o hitnom stanju
  • Prva pomoć

Njega korisnika

  • Osobna higijena nepokretnih i pokretnih korisnika (djelomična i povremena)
  • Njega usne šupljine
  • Kupanje nepokretnog korisnika u krevetu i u kadi
  • Pomoć pri kupanju / tuširanju pokretnog korisnika
  • Važnost održavanja osobne higijene
  • Pranje zubi
  • Pranje umjetnog zubala
  • Pranje ruku
  • Njega anogenitalnog područja
  • Pranje kose i češljanje
  • Brijanje
  • Rezanje noktiju
  • Postupanje s umrlom osobom
  • Položaj korisnika
  • Sprečavanje padova
  • Nesvjestica
  • Dekubitus
  • Respiratorne komplikacije
  • Tromboza
  • Kontrakture
  • Mjere sprečavanja komplikacija dugotrajnog ležanja
  • Tjelesna temperature i znakovi promijenjene tjelesne temperature
  • Metode održavanja tjelesne temperature
  • Mjere za fizikalno snižavanje tjelesne temperature

Unos hrane i tekućine, eliminacija, odijevanje i kretanje korisnika

  • Organizacija prehrane korisnika u ustanovi
  • Hranjenje korisnika
  • Eliminacija otpadnih tvari
  • Obilježja mokraće zdrave odrasle osobe
  • Obilježja stolice u zdrave odrasle osobe
  • Pružanje pomoći korisniku pri eliminaciji
  • Pomagala za inkontinenciju
  • Provođenje higijene
  • Odijevanje pokretnog korisnika
  • Odijevanje nepokretnog korisnika
  • Svlačenje pokretnog korisnika
  • Svlačenje nepokretnog korisnika
  • Kretanje i zdravlje
  • Transfer korisnika
  • Pomagala za kretanje
  • Prijevoz korisnika

Komunikacijske vještine njegovatelja

  • Komunikacijske vještine u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacijski proces u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacija s osobama ograničenih komunikacijskih sposobnosti
  • Specifičnosti komunikacije s osobama s različitim teškoćama
  • Komunikacija u timu
  • Komunikacija s članovima obitelji
  • Komunikacija u stresnim situacijama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Organizirati i planirati rad njegovatelja starijih i nemoćnih osoba/njegovateljice starijih i nemoćnih osoba
  2. Provesti dezinfekciju pribora, opreme i okoline korisnika
  3. Provesti osobnu higijenu korisnika
  4. Pomoći korisniku pri unosu hrane i tekućine
  5. Pomoći korisniku pri eliminaciji otpadnih tvari
  6. Primijeniti mjere sprječavanja komplikacija dugotrajnog mirovanja
  7. Primijeniti mjere sprječavanja pada korisnika
  8. Pružiti prvu pomoć korisniku
  9. Uočiti promjene kod korisnika
  10. Pružiti pomoć pri kretanju korisnika
  11. Provesti postupke s osobnim i posteljnim rubljem
  12. Zbrinuti otpad sukladno načelima zaštite okoliša
  13. Primijeniti mjere zaštite na radu
  14. Osigurati optimalne mikroklimatske uvjete okoline korisnika
  15. Pomoći korisniku pri održavanju tjelesne temperature
  16. Profesionalno komunicirati s članovima tima i korisnicima

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanja viličarom izvodi se redovitom nastavom u trajanju od 175 sati uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 46 sati, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 120 sati te putem samostalnih aktivnosti polaznika u trajanju od 9 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća situacijsko učenje i izvršenje konkretnih radnih zadaća u stvarnim i/ili simuliranim uvjetima. Praktični dio nastave odvija se u robnim skladištima ili logističkim centrima

Svakom polazniku nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije rukvoanje viličarom u logistici i prometu.

Uvjet upisa

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1
  • Navršenih najmanje 18 godina
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje viličarom
  • Posjedovanje vozačke dozvole odgovarajuće kategorije

Moduli i teme

Zaštita na radu, zaštita od požara i osnovna prva pomoć

  • Zaštita na radu u logistici i prometu
  • Osobna zaštitan sredstva
  • Znakovi sigurnosti
  • Kretanje po operativnim površinama
  • Gašenje požara

Rukovanje viličarom

  • Vrste i podjela viličara
  • Priprema viličara za rad i dnevni pregled viličara
  • Dnevno održavanja i prijava kvara viličara
  • Propisi o sigurnosti strojeva i o poslovima s posebnim uvjetima rada
  • Tehnička dokumentacija viličara
  • Upravljanje viličarom
  • Zahvat i odlaganje tereta viličarom

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Poznavati propise i pravila o zaštiti na radu, zaštiti od požara i zaštiti okoliša
  2. Koristiti sredstva zaštite na radu primjerene radnom mjestu
  3. Obavljati poslove sukladno s propisima o sigurnosti i zaštiti na radu i zaštiti od požara
  4. Odabrati prekrcajnu mehanizaciju sukladno značajkama tereta
  5. Samostalno i odgovorno rukovati ručnom mehanizacijom i motornim viličarom pri premještanju robe

 

Program obrazovanja klasične i korektivne tehnike šminkanja provodi se redovitom nastavom u trajanju od 200 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 75 sati, praktičnom nastavom u trajanju od 100 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 25 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije klasične i korektivne tehnike šminkanja koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena najmanje trogodišnja srednja škola.

 

Moduli i teme

Tehnike šminkanja

  • Razvoj šminkanja kroz povijest
    • Šminkanje kroz epohalna razdoblja
    • Šminkanje danas
  • Kozmetički prostor, preparati, sredstva, pribor i uređaji za šminkanje
    • Prostor i prirodni preparati za šminkanje – primjena i higijena
    • Sredstva, pribor i uređaji – primjena i higijena
    • Zaštita na radu
    • Razvrstavanje otpada
  • Tehnike šminkanja lica, obrva i trepavica kod različitih primjena prema estetskim kriterijima
    • Estetski kriteriji šminkanja
    • Tehnike šminkanja lica s različitim primjenama
    • Tehnike šminkanja obrva i trepavica
    • Poslovna komunikacija

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Primijeniti odgovarajuće boje, pribor i dekorativne preparate za šminkanje lica
  2. Poznavati pravila svjetla i sjene, važnosti rasvjete
  3. Poznavati stilove šminkanja
  4. Provesti postupak nanošenja šminke na lice uvažavajući morfologiju lica u skladu s tipom, stanjem i starošću kože lica te namjenom (dnevna šminka, večernja šminka, svečana šminka, šminka za fotografiju, šminka za mladenke, povijesna šminka 20 st.)
  5. Provoditi specijalne tehnike šminkanja i povezivati šminku sa likovima, karakteristikama frizura, odjeće, obuće nakita određenog povijesnog razdoblja: 1920.-e, 1940.-e, 1960.-e, 1980.-e, 2000.-e. Šminka i šminkanje današnjice
  6. Primijeniti odgovarajuće preparate za estetsko uređivanje obrva i trepavica
  7. Provoditi odgovarajuće postupke estetskog uređivanja obrva i trepavica

 

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 950 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 300 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 495 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Izvori opasnosti na poslovima slastičara
  • Osobna zaštitna sredstava
  • Pravila zaštite na radu
  • Zaštitna radna odjeća i obuća
  • Mjere sprječavanja ozljeda na radu
  • Prva pomoć
  • Postupanje u slučaju požara

Higijena u slastičarstvu

  • Osnove higijene u slastičarstvu
  • Higijena rada
  • Higijena hrane i prehrane
  • Metode konzerviranja namirnica

Radne procedure u slastičarstvu

  • Načela HACCP-a
  • HACCP evidencije
  • Načela HACCP-a
  • Zakonski okviri u slastičarnici

Namirnice u slastičarstvu i njihovo sladištenje

  • Šećeri
  • Čokolada
  • Namirnice životinjskog podrijetla
  • Začini i mirodije
  • Alkoholna i bezalkoholna pića
  • Ambalažiranje i deklariranje proizvoda
  • Skladištenje namirnica i gotovih proizvoda u slastičarstvu

Pripremanje radnog mjesta, uređaja, oprema i alata za rad u slastičarstvu

  • Slastičarski inventar i uređaji
    • Oprema slastičarnice
    • Termički uređaji
    • Uređaji za hlađenje i zamrzavanje
    • Strojevi, posuđe, pribor i alati u slastičarstvu
  • Normiranje
    • Normativi u slastičarstvu
    • Prilagodba normativa prema potrebnim količinama
  • Receptura
    • Priprema radnih zadataka prema recepturi
  • Mjerni uređaji
    • Mjerne jedinice
    • Mjerenje u slastičarstvu
  • Priprema namirnica
    • Tehnike priprema namirnica
    • Načini priprema namirnice prema recepturi
    • Odabir tehnike pripreme prema vrsti namirnice

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta

  • Vrste tijesta u izradi slastica
    • Svojstva i upotreba slastica
    • Tehnološki postupci izrade slastica
    • Utvrđivanje organoleptičkih svojstava slastica
  • Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta
    • Lijevano ili tekuće tijesto
    • Vučeno tijesto
    • Krumpirovo tijesto
    • Domaće tijesto
    • Lisnato tijesto
    • Dizano tijesto
    • Prhko tijesto
    • Hrustavo tijesto
    • Medeno tijesto

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta smjesa

  • Vrste biskvitnih smjesa
    • Svojstva i upotreba jednostavnih slastica od različitih smjesa
    • Tehnološki postupci izrade slastica od različitih smjesa

(topli i hladni način pripreme smjesa)

  • Jednostavne slastice od različitih smjesa
  • Izrada jednostavnih slastica
    • Lagane biskvitne smjese
    • Teške biskvitne smjese

Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća

  • Osnovne kreme i nadjevi
    • Vrste osnovnih krema i nadjeva
    • Svojstva i načini izrade osnovnih krema i nadjeva
    • Primjena osnovnih krema i nadjeva
    • Tehnološki postupci izrade krema i nadjeva
    • Izrada osnovnih krema i nadjeva
  • Slastice od voća
    • Tehnološki postupci izrade slastica od voća
    • Izrada osnovnih slastica od voća

Ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica

  • Oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Osnovne tehnike oblikovanja i ukrašavanja slastica
    • Alati i pribor za oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Izrada jednostavnih dekoracija za slastice
    • Oblikovanje slastica pomoću različitih  kalupa i alata
  • Serviranje jednostavnih slastica
    • Posuđe i pribor za serviranje jednostavnih slastica
  • Organoleptička svojstva slastica

Zbrinjavanje otpada u slastičarstvu

  • Ekologija
    • Pojam ekologija
    • Abiotički i biotički činitelji
    • Čovjekov utjecaj na prirodu
    • Zaštita prirode
    • Održivi razvoj
  • Zbrinjavanje otpada
    • Vrste otpada
    • Korisno zbrinjavanje otpada
    • Recikliranje otpada
    • Razvrstavanje otpada po vrstama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
  2. Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
  3. Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
  4. Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
  5. Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  6. Rezati i oblikovati slastice
  7. Puniti i ukrasiti slastice
  8. Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
  9. Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
  10. Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
  11. Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  12. Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
  13. Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
  14. Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
  15. Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
  16. Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
  17. Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu

 

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati. Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Uloga zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Identifikacije izvora opasnosti na radnom mjestu
  • Korištenje zaštitnih sredstava i opreme
  • Primjena propisa i načela zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Higijensko postupanje prilikom ozljede na radu

Higijena radnog prostora

  • Važnost higijene u ugostiteljstvu
  • Oprema i sredstva za čišćenje
  • Rad s alatima
  • Postavljanje standarda u radnom prostoru
  • Sigurnost i zaštita na radu
  • Kontrola kvalitete

Kuhinjska oprema i uređaji

  • Sitni kuhinjski inventar
  • Posuđe u kuharstvu
  • Alati u kuharstvu
  • Upotreba posuđa i alata i pripremi jela
  • Kuhinjski strojevi za mehaničku pripremu jela
  • Upotreba kuhinjskih strojeva za mehaničku pripremu hrane.
  • Termičkih uređaji u pripremi jela
  • Korištenje termičkih uređaja za termičku pripremu jela
  • Sastavljanje i rastavljanje kuhinjskih strojeva

Ugostiteljska kuhinja

  • Glavne i sporedne kuhinjske prostorije
  • Odabir prostorije za obradu namirnica
  • Radni procesi u kuhinjskim prostorijama
  • Alat, pribor i oprema
  • Skladištenje namirnica
  • Provjera ispravnosti
  • Priprema za skladištenje
  • Pravilno smještanje namirnica u skladišni prostor
  • Kontrola datuma i ambalaže
  • Kontrola uvjeta skladišta

Živežne namirnice

  • Namirnice biljnog i životinjskog porijekla
  • Mesa i termička obrada
  • Planiranje i priprema prema recepturi
  • Procjena svježine i ispravnosti namirnica

Priprema namirnica za obradu

  • Osnove mjernih jedinica
  • Korištenje pribora za mjerenje
  • Mjerenje namirnica
  • Matematičke operacije u kuharstvu
  • Priprema namirnica: čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje
  • Priprema radnog prostora u kuhinji
  • Primjena metoda i načina obrade namirnica prema recepturama i uputama
  • Odlaganje neiskorištenih namirnica

Osnove obrade živežnih namirnica

  • Vrste slanih jela i njihova uloga
  • Priprema jednostavnih slanih jela
  • Organoleptička svojstva tijekom i nakon pripreme jela
  • Alati i pribor za pripremu
  • Razlikovanje i upoznavanje s alatima za mehaničku obradu namirnica.
  • Primjena mehaničkih procesa u obradi namirnica.
  • Higijena alata i strojeva za obradu namirnica.
  • Termička obrada namirnica.
  • Sigurnost i zakonske odredbe.
  • Praktična primjena

Zbrinjavanje otpada

  • Osnovni koncepti zbrinjavanja otpada
  • Važnost ispravnog zbrinjavanja posebnih vrsta otpada
  • Posljedice neprimjerenog zbrinjavanja otpada
  • Razdvajanje otpada i propisi

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  2. Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
  3. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
  4. Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  5. Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
  6. Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
  7. Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  8. Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
  9. Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
  10. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  11. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  12. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  13. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
  14. Sudjelovati u skladištenju namirnica

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije oblaganje keramikom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 300 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 70 sati, praktičnim dijelom nastaave u trajanju od 170 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 60 sati.

Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima. Uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu kod poslodavca.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije oblaganje keramikom.

Uvjet upisa

Minimalno završena osnovna škola.

 

Moduli i teme

Oblaganje keramikom

  • Vezivni materijali u oblaganju keramikom
  • Mortovi: svojstva i primjena
  • Ljepila za keramiku: karakteristike i primjena
  • Mase za brtvljenje u oblaganju keramikom: primjena i svojstva
  • Upoznavanje s alatima, uređajima i priborom za polaganje keramičke obloge
  • Sigurnost na radu i pravilno rukovanje alatima i opremom
  • Demonstracija upotrebe alata za polaganje keramičke obloge
  • Zbrinjavanje otpadnih materijala u skladu s propisima
  • Vrste strojeva i uređaja za obradu keramičkih pločica
  • Sigurnost pri radu s uređajima za obradu keramičkih pločica
  • Tehnike rezanja keramičkih pločica različitim strojevima
  • Tehnike bušenja keramičkih pločica različitim strojevima
  • Održavanje i servisiranje strojeva za obradu keramičkih pločica
  • Postavljanje keramičkih pločica u mortu i ljepilu
  • Obrada pločica – ručni i strojni postupci rezanja, brušenja i bušenja
  • Ugradnja karakterističnih elemenata za oblaganje – lajsne, bordure, ukrasni elementi
  • Estetski elementi i kompozicije prilikom oblaganja
  • Fugiranje – postupak i svrha, vrste fugirnih masa, način aplikacije i održavanje
  • Racionalno korištenje materijala i energije u poslovima oblaganja.
  • Priprema radnog prostora, alata i materijala za izvođenje radova
  • Kontrola kvalitete materijala i proizvoda za oblaganje
  • Tehnike jednostavnog oblaganja poda i zida u interijeru i eksterijeru
  • Obrada elemenata oko otvora u podu ili zidu i oblaganje stupova različitih presjeka
  • Primjena fugiranja i kitanja obložene površine te procjena kvalitete izvedenih radova i popravci
  • Sortiranje, skladištenje preostalog materijala i zbrinjavanje otpada.

 

 

Zaštita na radu u poslovima tehnike građenja

  • Pravila, obveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u sustavu zaštite na radu
  • Vrste opasnosti i štetnosti za čovjeka tijekom gradnje
  • Postupci zaštite na radu tijekom gradnje
  • Osobna zaštitna sredstva i oprema tijekom gradnje
  • Pružanje prve pomoći tijekom građevinskih radova

 

 

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Provjeriti raspoloživost planiranih alata, uređaja i pribora
  2. Provjeriti raspoloživost planiranih materijala
  3. Upoznati specifikacije materijala i tehnološke upute za primjenu
  4. Provjeriti ispravnost alata i uređaja za rad poštujući potrebne mjere sigurnosti i zaštite na radu
  5. Izmjeriti i izrezati pločice na potrebnu dimenziju
  6. Pripremiti i nanijeti lijepilo na površine oblaganja
  7. Zalijepiti pločice na površine oblaganja
  8. Obraditi prostor između pločica (fugirati)
  9. Stvoriti uvjete za rad na siguran način
  10. Primijeniti potrebne mjere i sredstva zaštite na radu

 

Kontaktirajte nas
Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Programi obrazovanja
Prvi/a saznaj o novostima i promotivnim akcijama Učilišta Studium

#pokrenise #promijenisve
#usmjerikarijeruupravomsmjeru
©2025 Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Website by 
Ascentia Digital
menuchevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram