#pokrenise
#promijenise

Učilište Studium
Škola po tvojoj mjeri

Izdvajamo iz ponude programa

Dugogodišnjim radom na području stjecanja novih kvalifikacija, osposobljavanja i usavršavanja svojih polaznika kontinuirano mijenjamo kvalitativnu strukturu radnog stanovništva i potencijalne radne snage na području Republike Hrvatske.

Farmaceutski tehničar radi s farmaceutskim sirovinama u pripremi i proizvodnji različitih farmaceutskih proizvoda – lijekova, dijetetskih i kozmetičkih pripravaka. Sadržaj ovog programa omogućuje polaznicima stjecanje stručnih znanja i vještina za profesionalno obavljanje djelatnosti.

Opis programa

Cjelokupno trajanje programa: 2 570 sati. Obrazovanje farmaceutskih tehničara ima za cilj usvojiti znanje te osposobiti i razviti polaznika u farmaceutskog stručnjaka koji će moći samostalno obavljati cjelokupni spektar poslova u struci.

Dio stručnih sadržaja čine vježbe čija je zadaća postupno uvođenje polaznika u rad, posebno u ljekarnama i biljnim ljekarnama, kao i ostalim ustanovama gdje farmaceutski tehničari obavljaju svoju djelatnost. Tijekom obrazovanja, polaznici će se upozoriti na veliku odgovornost u budućem profesionalnom radu te će ih se upoznati sa svim novim dostignućima i težnjama u struci od kojih glavno mjesto ima primjena elektronskih računala te fitoterapija.

Uvjeti za upis

Završena osnovna osnovna škola i najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

Dentalni asistent asistira doktoru dentalne medicine tijekom terapijskog postupka. Priprema pacijenta, radno mjesto, pribor i instrumente, zbrinjava pacijenta nakon terapije, vodi evidenciju i propisanu medicinsku dokumentaciju u skladu sa zakonskim propisima

O programu

Cjelokupno trajanje programa:  2 761 sati. Program mora osigurati polaznicima stjecanje osnove profesionalnog obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji razvoj u struci. Također, osposobiti ih za samostalno obavljanje poslova u domeni zanimanja dentalnog asistenta/asistentice. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Stjecanje znanja, razvijanje vještina i osposobljavanja za poslove i zadaće u području fizikalne medicine i rehabilitacije preko općeobrazovnog i strukovnog obrazovnog programa.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 854 sati. Obrazovanje fizioterapeutskog tehničara u području zdravstva, osim zajedničkih svrha i zadaća u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđenih zakonom, kod polaznika ima svrhu stjecanje znanja, razvijanje vještina i osposobljavanja za poslove i zadaće u području fizikalne medicine i rehabilitacije preko općeobrazovnog i strukovnog obrazovnog programa.

Uvjeti za upis

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Izrađuje fiksne i mobilne protetske konstrukcije u stomatologiji. Izrađuju i ortodontska pomagala koja su namijenjena ispravljanju nepravilnosti zubi i čeljusti.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3 092 sati. Strukovno-teorijski sadržaji upoznaju polaznika s građom i funkcijom stomatološkog sustava te s posljedicama koje nastaju nakon djelomičnog i potpunog gubitka živčanih jedinica. Upoznaju ga s različitim vrstama fiksnih i mobilnih protetskih radova te tehnološkom izradbom radova kao terapijskog sredstva s vrstama zubotehničkih materijala i tehnološkim procesima.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Sanitarni tehničari rade na sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti i očuvanju zdrave okoline. Provode mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Sudjeluju u terenskim ispitivanjima pri pojavi zaraznih bolesti i ispitivanju čimbenika životne i radne okoline čovjeka.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3151 sat. Program je usklađen s novinama primjerenim radu sanitarnog tehničara. Strukovni sadržaji imaju zadaću omogućiti polaznicima stjecanje sustavnih stručnih znanja iz područja pretraga vode, higijene i tehnologije namirnica, mikrobiologije, parazitologije, epidemiologije, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, znanja iz područja okoline i zdravlja, zdravstvenog odgoja i socijalne medicine.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

 

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova.

Zdravstveno-laboratorijski tehničar uzima uzorke i provodi analize krvi, mokraće i drugog biološkog materijala.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3110 sati. Program je usklađen s očekivanjima i potrebnim novinama primjerenim radu zdravstveno-laboratorijskog tehničara. Strukovni sadržaji imaju zadaću omogućiti polaznicima stjecanje sustavnih stručnih znanja iz područja medicinske biokemije, laboratorijske hematologije, mikrobiologije i prazitologije, znanja iz područja imunohematologije i transfuziologije, histoloških i citoloških tehnika. Strukovni sadržaji moraju dati potrebna znanja i vještine koja određuju osobine, sposobnosti i navike zdravstveno-laboratorijskog tehničara. Ti sadržaji izvode se preko skupnih i individualnih konzultacija, vježbi, seminarskih radova i rješavanja problema.

Uvjeti upisa

-Za upis u srednju školu:

Završena osnovna škola

Najmanje 14 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova.

-Za upis u program prekvalifikacije:

Završena srednja škola

Liječničko uvjerenje o sposobnosti obavljanja poslova

Elektrotehničar obavlja poslove tehničkog projektiranja, proizvodnje i kontrole različitih elektrotehničkih proizvoda.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 643 sati. Dio programa izvodit će se kroz praktičnu nastavu.

Praktična nastava će se izvoditi u praktikumu/radionici ustanove, skladištima i prodavaonicama-poljoprivrednim apotekama sa svom opremom.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: -završena osnovna škola -najmanje 15 godina života.

Za upis u program prekvalifikacije: završena srednja škola

Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela, te korektivnog i dekorativnog šminkanja.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2574 sata. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Vježbe se izvode u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Ustanova sklapa Ugovor o naukovanju s licenciranim obrtnikom za obavljanje vježbi, te polazniku određuje mentora koji surađuje s nastavnikom u Ustanovi.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: -završena osnovna škola -najmanje 15 godina života, -liječničku svjedodžbu o nepostojanju kontraindikacija za navedeno zanimanje.

Za upis u program prekvalifikacije: -završena srednja škola -liječnička svjedodžba o nepostojanju kontraindikacija za navedeno zanimanje.

Instalater grijanja i klimatizacije bavi se montiranjem, održavanjem, nadzorom rada i servisiranjem sustava za grijanje i klimatizaciju.

O programu

Instalater grijanja i klimatizacije bavi se montiranjem, održavanjem, nadzorom rada i servisiranjem sustava za grijanje i klimatizaciju. Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje instalater grijanja i klimatizacije izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 3390 sati,  konzultativno-instruktivnom nastavom

Uvjeti za upis

Za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

- završena osnovna škola i navršenih 14 godina;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova

Za upis u program prekvalifikacije:

- najmanje 17 godina starosti;

- završena srednja škola;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova

Građevinski tehničar sudjeluje u planiranju, pripremi, projektiranju i izgradnji građevina različitih namjena.

o programu

Cjelokupno trajanje programa: 2283 sati. Nema praktične nastave.

Uvjeti za upis

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: - završena osnovna škola, -15 godina života -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposbnosti polaznika za navedeno zanimanje.

Za upis u program prekvalifikacije:i -završena srednja škola

Ekonomisti istražuju načine kako društvo iskorištava svoje ograničene izvore – sirovine, ljudski rad i kapital – kako bi proizvelo robu i usluge.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2 679 sati. // Vježbe se izvode, prema nastavnom planu i programu strukovnog kurikuluma za stjecanje kvalifikacije Ekonomist u redovitom obrazovanju, u specijaliziranoj učionici ustanove/škole s instaliranom potrebnom programskom potporom. Praćenje i ocjenjivanje polaznika provode nastavnici u ustanovi. Polaznici vode dnevnik rada.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije:

-završena osnovna škola i navršenih 15 godina
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova Ekonomista.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

-najmanje 17 godina starosti,
-završena srednja škola
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova Ekonomista.

Komercijalist obavlja poslove nabave, prodaje i organizacije trgovačkog poslovanja u poduzeću.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2692 sati. Strukovne vježbe za zanimanje komercijalist izvoditi će se u specijaliziranoj učionici ustanove (praktikumu).

Uvjeti za upis

U program za stjecanje srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola
-navršenih 15 godina života.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završena srednja škola.

Pomaže veterinaru pri pregledu, dijagnozi bolesti i liječenju životinja. Može samostalno obavljati jednostavnije preglede životinja i jednostavnije laboratorijske pretrage kao i primjenjivati lijekove koje odredi veterinar. Obavlja umjetno osjemenjivanje, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju te higijenske poslove u veterinarstvu.

O programu

Dio programa za zanimanje Veterinarski/a tehničar/ka izvodi se dopisno-konzultativnom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom u ukupnom trajanju od
2 808 sati. Dio programa izvodit će se kroz vježbe.

Vježbe se izvode u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Vježbe se izvode u veterinarskim stanicama i ambulantama, te ostalim veterinarskim ustanovama

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: - polaznici koji imaju završenu osnovnu školu - najmanje 15 godina života -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova Veterinarski/a tehničar/ka. Uvjeti za upis u program prekvalifikacije: -polaznik mora imati završenu srednju školu - liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova Veterinarski/a tehničar/ka.

Pregledači vagona pregledavaju i utvrđuju tehničku ispravnost pojedinih vagona za korištenje u prometu

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2.403 sata. Vježbe i stručna praksa izvodit će se prema nastavnom planu i programu u prostoru strojarske industrije/strojarskim tvrtkama koje imaju sve odgovarajuće uvjete za provođenje vježbi i stručne prakse.

Uvjeti upisa

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:

razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati.

Tehničar za željeznički promet obavlja poslove u tehnologiji željezničkog prometa. Regulira promet vlakova, prati kretanje vlakova i usklađuje njihova kretanja s redom vožnje. Obavještava stanično osoblje i vlak o svim promjenama i odstupanjima od reda vožnje, raspoređuje i vrši nadzor nad radom staničnog osoblja i osoblja vlaka.

O programu

Cjelokupno trajanje programa; 1994 sata. Praktična nastava i stručna praksa izvodit će se prema nastavnom planu i programu u prostoru željezničkih kolodvora(ili sličnim ustanovama) koje imaju sve odgovarajuće uvjete za provođenje vježbi i stručne prakse.

Uvjeti upisa

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje tehničar željezničkog prometa mogu se upisati polaznici koji imaju:
-završenu osnovnu školu
-najmanje 15 godina života
-liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojovođe.

Za upis u program prekvalifikacije: - završena srednja škola - liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova tehničara željezničkog prometa.

Strojovođa upravlja vučnim vozilom, te prevozi putnike i teret. Strojovođa vozi uglavnom sam, ali može imati i pomoćnika

O programu

Cjelokupno trajanje programa; 2388 sati. Praktična nastava i stručna praksa izvodit će se prema nastavnom planu i programu u prostoru željezničkih kolodvora(ili sličnim ustanovama) koje imaju sve odgovarajuće uvjete za provođenje vježbi i stručne prakse.

Uvjeti upisa

U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje tehničar vuče-strojovođa mogu se upisati polaznici koji imaju:
-završenu osnovnu školu
-najmanje 15 godina života
-liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova strojovođe.
Za upis u program prekvalifikacije: -završena srednja škola -liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti obavljanja poslova tehničara vuče-strojovođe.

Elektroinstalater postavlja, ispituje, stavlja u pogon i održava niskonaponske instalacije i postrojenja za raspodjelu električne energije, antenske i komunikacijske instalacije, uzemljenja i gromobrane.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 3472 sata. Dio programa izvodit će se kroz praktičnu nastavu i laboratorijske vježbe.
Dio laboratorijskih vježbi se ostvaruje u školskim radionicama , a dio u pogonima, radionicama i konstrukcijskim uredima tvornica i poduzeća.
Praktična nastava će se izvoditi u licenciranim radionicama i drugim mjestima koja mogu realizirati praktičnu nastavu prema nastavnom planu.

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme: - završena osnovna škola . najmanje 15 godina života.

Za upis u program prekvalifikacije :i -završena srednja škola

Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi.

O programu

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje kuhar/ica izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2700 sati. Praktična nastava će se izvoditi prema nastavnom planu i programu u ugostiteljskom objektu opremljenim svom potrebnom opremom za obavljanje praktične nastave

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola i navršenih 15 godina
-liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završen neki od programa srednje škole
-liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.

Naručuje i priprema sirovinu i materijale za različite slastice, peciva i sladolede te izrađuje konačni proizvod.

O programu

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje slastičar/ka izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2700 sati. Praktična nastava će se izvoditi prema nastavnom planu i programu u ugostiteljskom objektu opremljenim svom potrebnom opremom za obavljanje praktične nastave

Uvjeti upisa

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola i navršenih 15 godina
-liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičara/ke
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završen neki od programa srednje škole
-liječnička potvrda o zdravstvenoj -sposobnosti za obavljanje poslova slastičara/ke
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.

Turističko-ugostiteljsko zanimanje. Poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima.

O programu

Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar/ica izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2599 sati. Praktična nastava će se izvoditi prema nastavnom planu i programu u ugostiteljskom objektu opremljenim svom potrebnom opremom za obavljanje praktične nastave

Uvjeti za upis

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola i navršenih 15 godina
-liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završen neki od programa srednje škole
-liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
-sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu

Šumarski tehničar bavi se uzgojem, zaštitom, uređivanjem i iskorištavanjem šuma. Prikuplja podatke o obilježjima šumskih područja, predlaže načine uzgoja i iskorištavanja šuma, te planira i provodi izvođenje radova na šumskom radilištu.

O programu

Cjelokupno trajanje programa: 2739 sati. Praktična nastava će se izvoditi prema nastavnom planu i programu na poligonima i radilištima Hrvatskih šuma i drugim šumskim objektima.

Uvjeti za upis

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
-završena osnovna škola - navršenih 15 godina
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova šumarskog/e tehničara/ke.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
-najmanje 17 godina starosti,
-završena srednja škola
-liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova šumarskog/e tehničara/ke.

Računalni tehničar bavi se računalima.

O programu

Računalni tehničar bavi se računalima. Sastavlja, servisira i održava sklopovsku opremu ili hardver računala te instalira gotove programe u računalo. Računalni tehničar također održava, servisira i otklanja neispravnosti na računalu. Bavi se i dogradnjom dodatne opreme i proširivanjem rada računala, npr. proširenjem memorije, spajanjem modema i sl. Računalni tehničar radi u radionicama za sastavljanje i servisiranje računala, odjelima za nabavu komponenata za električne uređaje i u proizvodnji nekih komponenata elektroničkih uređaja ili pomoćne opreme. Strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije Tehničar za računalstvo izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2 899 sati konzultativno-instruktivnom nastavom.

Uvjeti za upis

Za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

- završena osnovna škola i navršenih 14 godina;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova
Za upis u program prekvalifikacije:

- najmanje 17 godina starosti;

- završena srednja škola;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova

Fotograf obavlja snimanja, obrađuje snimljene materijale i izrađuje fotografije i razglednice u crno bijeloj i kolor tehnici.

O programu

Fotograf obavlja snimanja, obrađuje snimljene materijale i izrađuje fotografije i razglednice u crno bijeloj i kolor tehnici. Izrađuje fotoreprodukcije umjetničkih djela, plakata, postera i slično te dijapozitive. Program za zanimanje fotograf/kinja izvodi se dopisno-konzultativnom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom u ukupnom trajanju od  3472 sata.

Uvjeti za upis

Za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

- završena osnovna škola i navršenih 14 godina;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova.

Za upis u program prekvalifikacije:

- završena srednja škola;

- liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova.

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje provodi se redovitom nastavom u trajanju od 225 sati, uz mogućnost programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 45 sati, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 90 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  90 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća situacijsko učenje i izvršenje konkretnih radnih zadaća u stvarnim i/ili simuliranim uvjetima.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o usavršavanju za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja trogodišnja škola

Moduli i teme

Web programiranje

  • Komunikacija klijent – poslužitelj
  • HTTP metode (GET, POST, PUT, DELETE)
  • JSON format
  • MVC uzorak - izrada modela i kontrolera
  • Testiranje aplikacije
  • Razvojna okruženja za rad s bazama podataka
  • Prezentacijski modeli za opis podataka
  • Komunikacija s bazom
  • Objektno relacijsko mapiranje
  • Povezivanje web aplikacije s bazom podataka
  • JavaScript razvojni okvir
  • Asinkrona komunikacija sa serverom – AJAX
  • Kriteriji odabira programskog okvira
  • Sučelje web aplikacije
  • Izrada web aplikacije korištenjem odabranog razvojnog okvira
  • Prilagodba izgleda korisničkog sučelja (API first)

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Sudjelovati u dizajniranju korisničkog sučelja
  2. Sudjelovati u dizajniranju baze podataka
  3. Oblikovati konceptualno jednostavnu bazu podataka i analizirati podatke
  4. Usporediti i odabrati najpogodniju arhitekturu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  5. Sudjelovati u dizajniranju arhitekture web-stranice
  6. Usporediti i odabrati najpogodnije razvojno okruženje za izradu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  7. Izraditi korisničko sučelje manje razine složenosti
  8. Testirati komponente, međusobnu povezanost i funkcionalnost jednostavnog programskog sustava
  9. Izraditi elemente baze podataka
  10. Izraditi elemente-web stranice

Program obrazovanja Specijalist za digitalni marketing provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 300 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 25 sati, praktičnim dijelom nastave od 120 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 155 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o strukovnom specijalističkom usavršavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije Specijalist za digitalni marketing / Specijalistica za digitalni marketing.

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja četverogodišnja škola iz sektora ekonomija i trgovina ili završen program obrazovanja iz područja internetskog marketinga

Moduli i teme

Digitalna marketinška kampanja

  • Uvod u digitalni marketing
  • Digitalna marketinška strategija
  • Marketing odnosa ( CRM)
  • Korisničko putovanje u marketingu
  • Digitalni promocijski kanali
  • Web sjedište
  • Alati za izradu web sjedišta
  • Optimizacija web sjedišta
  • Google Ads i Google Analitytics
  • Društvene mreže
  • Optimizacija društvenih mreža
  • E- mail kampanja
  • Alati za izradu e-mail kampanje
  • Analiza uspjeha e-mail kampanje
  • Strategija sadržajnog marketinga
  • Izrada plana sadržaja
  • Optimiziranje sadržaja
  • Analiza uspješnosti sadržajnog marketinga
  • Ergonomska načela u uredskom poslovanju

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. primijeniti digitalne marketinške strategije u poslovanju
  1. odabrati promotivne aktivnosti u provedbi odabrane digitalne marketinške strategije
  2. koristiti različite kanale digitalnog marketinga u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  3. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  4. koristiti alate za izradu web dizajna i web sučelja
  5. oblikovati web sjedište u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  6. izraditi responzivni i adaptivni dizajn primjenom zadanog vizualnog identiteta
  7. identificirati tip, vrstu, svrhu web rješenja i ciljanu skupinu korisnika
  8. koristiti društvene mreže ovisno o ciljnoj skupini korisnika u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  9. komunicirati sa suradnicima i poslovnim klijentima u online okruženju u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  10. prilagoditi korisničko sučelje ovisno o povratnim informacijama o korisničkom iskustvu
  11. kreirati e-mail kampanju za jačanje digitalne komunikacije u poslovanju
  12. oblikovati sadržaj prilagođen za objavu s obzirom na odabrani kanal digitalnog marketingaanalizirati uspjeh na različitim kanalima digitalnog marketinga u skladu s planiranim ciljevima

Program obrazovanja internetski marketing i brendiranje provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 225 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 77 sati, praktičnim dijelom nastave od 84 sata i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 64 sata.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije internetski marketing i brendiranje koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena srednja četverogodišnja škola

Moduli i teme

Marketinška komunikacija u online poslovanju

  • Marketinška komunikacija u online okruženju
  • Internetski marketinški kanali
  • Sadržajni „content“ marketing
  • Influencer marketing
  • Društveni mediji u marketinškoj komunikaciji

Internetska marketinška kampanja u svrhu promocije i brendiranja

  • Alati digitalnog marketinga
  • Brendiranje u online poslovanju
  • Društvene mreže i njihova uloga u marketingu i brendiranju
  • Mobilni marketing
  • E-mail marketing

Kompetencije koje se steknu po završetku

  1. razlikovati specifičnosti kanala digitalnog marketinga
  2. odrediti pravilnu društvenu mrežu ovisno o proizvodu i/ili usluzi
  3. pripremiti ključnu informaciju u obliku sažete vijesti koju treba objaviti i/ili dijeliti
  1. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  2. pratiti učinak oglašavanja
  3. stvoriti uvid u poziciju konkurentskih proizvoda/usluga u odnosu na vlastite proizvode/usluge
  4. pisano i usmeno komunicirati slijedeći poslovne standarde u pisanoj i usmenoj komunikaciji
  5. voditi pregovore u skladu s poslovnim bontonom i pravilima poslovne komunikacije
  6. samostalno koristiti suvremene informatičke alate za obradu tablica, teksta i prezentacija

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama provodi se redovitom nastavom u trajanju od 775 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u ustanovi, u trajanju od  155 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 455 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama koje se upisuje u e-radnu knjižicu

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Liječnička svjedodžba medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za poslove njegovatelja/njegovateljice
  • Najmanje navršenih 18 godina

Moduli i teme

Zaštita na radu

  • Izvori opasnosti na radu
  • Standardne mjere zaštite
  • Zaštitna odjeća i obuća
  • Ergonomska načela pri radu
  • Higijensko epidemiološke smjernice
  • Zaštita od požara i električnog udara
  • Prva pomoć
  • Vrste otpada
  • Razvrstavanje otpada i skladištenje otpadnog materijala

Planiranje i standardi kvalitete rada njegovatelja

  • Osobna priprema i priprema pribora za pružanje skrbi
  • Priprema bolesničke sobe i korisnika za pružanje skrbi
  • Osnove organizacije rada
  • Zdravstvena zaštita i socijalna skrb
  • Načela zaštite okoliša
  • Evidentiranje provedenih postupaka kod pružanja skrbi i vođenje dokumentacije
  • Osnove IKT-a
  • Mjere za osiguravanje povjerljivosti podataka
  • Mjere sigurnosti korisnika
  • Urednost radnog okruženja
  • Interne upute i pravilnici
  • Zaštita korisnikove dokumentacije, osobnih podataka i osobne imovine
  • Profesionalna tajna
  • Korištenje materijala i pribora
  • Funkcionalnost  opreme za rad
  • Primopredaja službe

Dezinfekcija i higijena

  • Nastanak infekcije
  • Metode dezinfekcije
  • Higijenske mjere sprječavanja rizika od infekcija
  • Bolničke infekcije
  • Sredstva i pomagala za čišćenje i dezinfekciju

Karakteristike ljudskog tijela i prva pomoć

  • Osnove zdravlja i bolesti
  • Anatomija ljudskog tijela
  • Fiziologija ljudskog tijela
  • Psihofizičke promjene kroz život
  • Životno ugrožavajuće promjene u psihičkom i fizičkom stanju korisnika (važnost pravovremene reakcije)
  • Životno ugrožavajuća stanja
  • Obavještavanje odgovorne osobe o hitnom stanju
  • Prva pomoć

Njega korisnika

  • Osobna higijena nepokretnih i pokretnih korisnika (djelomična i povremena)
  • Njega usne šupljine
  • Kupanje nepokretnog korisnika u krevetu i u kadi
  • Pomoć pri kupanju / tuširanju pokretnog korisnika
  • Važnost održavanja osobne higijene
  • Pranje zubi
  • Pranje umjetnog zubala
  • Pranje ruku
  • Njega anogenitalnog područja
  • Pranje kose i češljanje
  • Brijanje
  • Rezanje noktiju
  • Postupanje s umrlom osobom
  • Položaj korisnika
  • Sprečavanje padova
  • Nesvjestica
  • Dekubitus
  • Respiratorne komplikacije
  • Tromboza
  • Kontrakture
  • Mjere sprečavanja komplikacija dugotrajnog ležanja
  • Tjelesna temperature i znakovi promijenjene tjelesne temperature
  • Metode održavanja tjelesne temperature
  • Mjere za fizikalno snižavanje tjelesne temperature

Unos hrane i tekućine, eliminacija, odijevanje i kretanje korisnika

  • Organizacija prehrane korisnika u ustanovi
  • Hranjenje korisnika
  • Eliminacija otpadnih tvari
  • Obilježja mokraće zdrave odrasle osobe
  • Obilježja stolice u zdrave odrasle osobe
  • Pružanje pomoći korisniku pri eliminaciji
  • Pomagala za inkontinenciju
  • Provođenje higijene
  • Odijevanje pokretnog korisnika
  • Odijevanje nepokretnog korisnika
  • Svlačenje pokretnog korisnika
  • Svlačenje nepokretnog korisnika
  • Kretanje i zdravlje
  • Transfer korisnika
  • Pomagala za kretanje
  • Prijevoz korisnika

Komunikacijske vještine njegovatelja

  • Komunikacijske vještine u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacijski proces u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacija s osobama ograničenih komunikacijskih sposobnosti
  • Specifičnosti komunikacije s osobama s različitim teškoćama
  • Komunikacija u timu
  • Komunikacija s članovima obitelji
  • Komunikacija u stresnim situacijama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Organizirati i planirati rad njegovatelja starijih i nemoćnih osoba/njegovateljice starijih i nemoćnih osoba
  2. Provesti dezinfekciju pribora, opreme i okoline korisnika
  3. Provesti osobnu higijenu korisnika
  4. Pomoći korisniku pri unosu hrane i tekućine
  5. Pomoći korisniku pri eliminaciji otpadnih tvari
  6. Primijeniti mjere sprječavanja komplikacija dugotrajnog mirovanja
  7. Primijeniti mjere sprječavanja pada korisnika
  8. Pružiti prvu pomoć korisniku
  9. Uočiti promjene kod korisnika
  10. Pružiti pomoć pri kretanju korisnika
  11. Provesti postupke s osobnim i posteljnim rubljem
  12. Zbrinuti otpad sukladno načelima zaštite okoliša
  13. Primijeniti mjere zaštite na radu
  14. Osigurati optimalne mikroklimatske uvjete okoline korisnika
  15. Pomoći korisniku pri održavanju tjelesne temperature
  16. Profesionalno komunicirati s članovima tima i korisnicima

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 45 sati, dijelom praktičnom nastavom u trajanju od 197 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  33 sata.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena osnovna škola

Najmanje 18 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Moduli i teme

Zavarivanje čelika kutnim spojem MAG (135) postupkom

  • Potencijalne opasnosti na radnom mjestu zavarivača
  • Sredstva osobne zaštite
  • Mjere za prevenciju opasnosti
  • Pravila i propisi zaštite na radu
  • Osnovni pojmovi u zavarivanju:
  • Zavarljivost
  • Električni luk
  • Polaritet
  • Parametri
  • Vrste i oznake zavarenih spojeva
  • Specifikacija postupka zavarivanja (SPZ (WPS))
  • Uređaj za zavarivanje
  • Dijelovi i oprema
  • Plin za zavarivanje
  • Oprema na boci, označavanje boca
  • Priprema okoline za zavarivanje
  • Podešavanje parametara zavarivanja u skladu sa (SPZ (WPS))
  • Postupanje s osnovnim i potrošnim materijalom
  • Priprema zavarivanja i predgrijavanje
  • Izvođenje postupka zavarivanja
  • Vizualni pregled zavarenog spoja
  • Analiza učinjenih pogrešaka
  • Ispravljanje pogrešaka
  • Održavanje opreme za zavarivanje

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti, rasporediti i provjeriti opremu za zavarivanje
  2. Pripremiti, provjeriti i zaštititi materijale i radno područje pripremljeno za zavarivanje
  3. Postaviti radni komad u propisani položaj za zavarivanje MAG postupkom (135)
  4. Podesiti parametre zavarivanja MAG postupkom (135) prema SPZ (WPS)
  5. Pripremiti rubove osnovnog materijala za postupak zavarivanja MAG postupkom (135)
  6. Kontrolirati predgrijavanje i održavati temperaturu tijekom postupka zavarivanja
  7. Zavariti MAG postupkom (135) kutni spoj čelika prema SPZ (WPS)
  8. Zavarivati MAG postupkom u svim položajima zavarivanja i primijeniti odgovarajuće tehnike zavarivanja
  9. Očistiti zavareni spoj MAG postupkom (135), osnovni materijal i radno mjesto

Program obrazovanja klasične i korektivne tehnike šminkanja provodi se redovitom nastavom u trajanju od 200 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 75 sati, praktičnom nastavom u trajanju od 100 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 25 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije klasične i korektivne tehnike šminkanja koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena najmanje trogodišnja srednja škola.

 

Moduli i teme

Tehnike šminkanja

  • Razvoj šminkanja kroz povijest
    • Šminkanje kroz epohalna razdoblja
    • Šminkanje danas
  • Kozmetički prostor, preparati, sredstva, pribor i uređaji za šminkanje
    • Prostor i prirodni preparati za šminkanje – primjena i higijena
    • Sredstva, pribor i uređaji – primjena i higijena
    • Zaštita na radu
    • Razvrstavanje otpada
  • Tehnike šminkanja lica, obrva i trepavica kod različitih primjena prema estetskim kriterijima
    • Estetski kriteriji šminkanja
    • Tehnike šminkanja lica s različitim primjenama
    • Tehnike šminkanja obrva i trepavica
    • Poslovna komunikacija

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Primijeniti odgovarajuće boje, pribor i dekorativne preparate za šminkanje lica
  2. Poznavati pravila svjetla i sjene, važnosti rasvjete
  3. Poznavati stilove šminkanja
  4. Provesti postupak nanošenja šminke na lice uvažavajući morfologiju lica u skladu s tipom, stanjem i starošću kože lica te namjenom (dnevna šminka, večernja šminka, svečana šminka, šminka za fotografiju, šminka za mladenke, povijesna šminka 20 st.)
  5. Provoditi specijalne tehnike šminkanja i povezivati šminku sa likovima, karakteristikama frizura, odjeće, obuće nakita određenog povijesnog razdoblja: 1920.-e, 1940.-e, 1960.-e, 1980.-e, 2000.-e. Šminka i šminkanje današnjice
  6. Primijeniti odgovarajuće preparate za estetsko uređivanje obrva i trepavica
  7. Provoditi odgovarajuće postupke estetskog uređivanja obrva i trepavica

 

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 950 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 300 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 495 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Izvori opasnosti na poslovima slastičara
  • Osobna zaštitna sredstava
  • Pravila zaštite na radu
  • Zaštitna radna odjeća i obuća
  • Mjere sprječavanja ozljeda na radu
  • Prva pomoć
  • Postupanje u slučaju požara

Higijena u slastičarstvu

  • Osnove higijene u slastičarstvu
  • Higijena rada
  • Higijena hrane i prehrane
  • Metode konzerviranja namirnica

Radne procedure u slastičarstvu

  • Načela HACCP-a
  • HACCP evidencije
  • Načela HACCP-a
  • Zakonski okviri u slastičarnici

Namirnice u slastičarstvu i njihovo sladištenje

  • Šećeri
  • Čokolada
  • Namirnice životinjskog podrijetla
  • Začini i mirodije
  • Alkoholna i bezalkoholna pića
  • Ambalažiranje i deklariranje proizvoda
  • Skladištenje namirnica i gotovih proizvoda u slastičarstvu

Pripremanje radnog mjesta, uređaja, oprema i alata za rad u slastičarstvu

  • Slastičarski inventar i uređaji
    • Oprema slastičarnice
    • Termički uređaji
    • Uređaji za hlađenje i zamrzavanje
    • Strojevi, posuđe, pribor i alati u slastičarstvu
  • Normiranje
    • Normativi u slastičarstvu
    • Prilagodba normativa prema potrebnim količinama
  • Receptura
    • Priprema radnih zadataka prema recepturi
  • Mjerni uređaji
    • Mjerne jedinice
    • Mjerenje u slastičarstvu
  • Priprema namirnica
    • Tehnike priprema namirnica
    • Načini priprema namirnice prema recepturi
    • Odabir tehnike pripreme prema vrsti namirnice

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta

  • Vrste tijesta u izradi slastica
    • Svojstva i upotreba slastica
    • Tehnološki postupci izrade slastica
    • Utvrđivanje organoleptičkih svojstava slastica
  • Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta
    • Lijevano ili tekuće tijesto
    • Vučeno tijesto
    • Krumpirovo tijesto
    • Domaće tijesto
    • Lisnato tijesto
    • Dizano tijesto
    • Prhko tijesto
    • Hrustavo tijesto
    • Medeno tijesto

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta smjesa

  • Vrste biskvitnih smjesa
    • Svojstva i upotreba jednostavnih slastica od različitih smjesa
    • Tehnološki postupci izrade slastica od različitih smjesa

(topli i hladni način pripreme smjesa)

  • Jednostavne slastice od različitih smjesa
  • Izrada jednostavnih slastica
    • Lagane biskvitne smjese
    • Teške biskvitne smjese

Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća

  • Osnovne kreme i nadjevi
    • Vrste osnovnih krema i nadjeva
    • Svojstva i načini izrade osnovnih krema i nadjeva
    • Primjena osnovnih krema i nadjeva
    • Tehnološki postupci izrade krema i nadjeva
    • Izrada osnovnih krema i nadjeva
  • Slastice od voća
    • Tehnološki postupci izrade slastica od voća
    • Izrada osnovnih slastica od voća

Ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica

  • Oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Osnovne tehnike oblikovanja i ukrašavanja slastica
    • Alati i pribor za oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Izrada jednostavnih dekoracija za slastice
    • Oblikovanje slastica pomoću različitih  kalupa i alata
  • Serviranje jednostavnih slastica
    • Posuđe i pribor za serviranje jednostavnih slastica
  • Organoleptička svojstva slastica

Zbrinjavanje otpada u slastičarstvu

  • Ekologija
    • Pojam ekologija
    • Abiotički i biotički činitelji
    • Čovjekov utjecaj na prirodu
    • Zaštita prirode
    • Održivi razvoj
  • Zbrinjavanje otpada
    • Vrste otpada
    • Korisno zbrinjavanje otpada
    • Recikliranje otpada
    • Razvrstavanje otpada po vrstama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
  2. Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
  3. Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
  4. Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
  5. Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  6. Rezati i oblikovati slastice
  7. Puniti i ukrasiti slastice
  8. Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
  9. Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
  10. Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
  11. Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  12. Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
  13. Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
  14. Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
  15. Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
  16. Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
  17. Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu

 

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati. Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Uloga zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Identifikacije izvora opasnosti na radnom mjestu
  • Korištenje zaštitnih sredstava i opreme
  • Primjena propisa i načela zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Higijensko postupanje prilikom ozljede na radu

Higijena radnog prostora

  • Važnost higijene u ugostiteljstvu
  • Oprema i sredstva za čišćenje
  • Rad s alatima
  • Postavljanje standarda u radnom prostoru
  • Sigurnost i zaštita na radu
  • Kontrola kvalitete

Kuhinjska oprema i uređaji

  • Sitni kuhinjski inventar
  • Posuđe u kuharstvu
  • Alati u kuharstvu
  • Upotreba posuđa i alata i pripremi jela
  • Kuhinjski strojevi za mehaničku pripremu jela
  • Upotreba kuhinjskih strojeva za mehaničku pripremu hrane.
  • Termičkih uređaji u pripremi jela
  • Korištenje termičkih uređaja za termičku pripremu jela
  • Sastavljanje i rastavljanje kuhinjskih strojeva

Ugostiteljska kuhinja

  • Glavne i sporedne kuhinjske prostorije
  • Odabir prostorije za obradu namirnica
  • Radni procesi u kuhinjskim prostorijama
  • Alat, pribor i oprema
  • Skladištenje namirnica
  • Provjera ispravnosti
  • Priprema za skladištenje
  • Pravilno smještanje namirnica u skladišni prostor
  • Kontrola datuma i ambalaže
  • Kontrola uvjeta skladišta

Živežne namirnice

  • Namirnice biljnog i životinjskog porijekla
  • Mesa i termička obrada
  • Planiranje i priprema prema recepturi
  • Procjena svježine i ispravnosti namirnica

Priprema namirnica za obradu

  • Osnove mjernih jedinica
  • Korištenje pribora za mjerenje
  • Mjerenje namirnica
  • Matematičke operacije u kuharstvu
  • Priprema namirnica: čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje
  • Priprema radnog prostora u kuhinji
  • Primjena metoda i načina obrade namirnica prema recepturama i uputama
  • Odlaganje neiskorištenih namirnica

Osnove obrade živežnih namirnica

  • Vrste slanih jela i njihova uloga
  • Priprema jednostavnih slanih jela
  • Organoleptička svojstva tijekom i nakon pripreme jela
  • Alati i pribor za pripremu
  • Razlikovanje i upoznavanje s alatima za mehaničku obradu namirnica.
  • Primjena mehaničkih procesa u obradi namirnica.
  • Higijena alata i strojeva za obradu namirnica.
  • Termička obrada namirnica.
  • Sigurnost i zakonske odredbe.
  • Praktična primjena

Zbrinjavanje otpada

  • Osnovni koncepti zbrinjavanja otpada
  • Važnost ispravnog zbrinjavanja posebnih vrsta otpada
  • Posljedice neprimjerenog zbrinjavanja otpada
  • Razdvajanje otpada i propisi

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  2. Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
  3. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
  4. Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  5. Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
  6. Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
  7. Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  8. Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
  9. Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
  10. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  11. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  12. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  13. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
  14. Sudjelovati u skladištenju namirnica

 

 

Kontaktirajte nas
Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Programi obrazovanja
Prvi/a saznaj o novostima i promotivnim akcijama Učilišta Studium

#pokrenise #promijenisve
#usmjerikarijeruupravomsmjeru
©2024 Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Website by 
Ascentia Digital
menuchevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram