#pokrenise
#promijenise

Učilište Studium
Škola po tvojoj mjeri

Izdvajamo iz ponude programa

Dugogodišnjim radom na području stjecanja novih kvalifikacija, osposobljavanja i usavršavanja svojih polaznika kontinuirano mijenjamo kvalitativnu strukturu radnog stanovništva i potencijalne radne snage na području Republike Hrvatske.

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje provodi se redovitom nastavom u trajanju od 225 sati, uz mogućnost programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 45 sati, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 90 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  90 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća situacijsko učenje i izvršenje konkretnih radnih zadaća u stvarnim i/ili simuliranim uvjetima.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o usavršavanju za stjecanje mikrokvalifikacije web programiranje

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja trogodišnja škola

Moduli i teme

Web programiranje

  • Komunikacija klijent – poslužitelj
  • HTTP metode (GET, POST, PUT, DELETE)
  • JSON format
  • MVC uzorak - izrada modela i kontrolera
  • Testiranje aplikacije
  • Razvojna okruženja za rad s bazama podataka
  • Prezentacijski modeli za opis podataka
  • Komunikacija s bazom
  • Objektno relacijsko mapiranje
  • Povezivanje web aplikacije s bazom podataka
  • JavaScript razvojni okvir
  • Asinkrona komunikacija sa serverom – AJAX
  • Kriteriji odabira programskog okvira
  • Sučelje web aplikacije
  • Izrada web aplikacije korištenjem odabranog razvojnog okvira
  • Prilagodba izgleda korisničkog sučelja (API first)

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Sudjelovati u dizajniranju korisničkog sučelja
  2. Sudjelovati u dizajniranju baze podataka
  3. Oblikovati konceptualno jednostavnu bazu podataka i analizirati podatke
  4. Usporediti i odabrati najpogodniju arhitekturu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  5. Sudjelovati u dizajniranju arhitekture web-stranice
  6. Usporediti i odabrati najpogodnije razvojno okruženje za izradu programskog sustava u odnosu na nekoliko dostupnih rješenja
  7. Izraditi korisničko sučelje manje razine složenosti
  8. Testirati komponente, međusobnu povezanost i funkcionalnost jednostavnog programskog sustava
  9. Izraditi elemente baze podataka
  10. Izraditi elemente-web stranice

Program obrazovanja Specijalist za digitalni marketing provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 300 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 25 sati, praktičnim dijelom nastave od 120 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 155 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o strukovnom specijalističkom usavršavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije Specijalist za digitalni marketing / Specijalistica za digitalni marketing.

Uvjet upisa

Minimalno završena srednja četverogodišnja škola iz sektora ekonomija i trgovina ili završen program obrazovanja iz područja internetskog marketinga

Moduli i teme

Digitalna marketinška kampanja

  • Uvod u digitalni marketing
  • Digitalna marketinška strategija
  • Marketing odnosa ( CRM)
  • Korisničko putovanje u marketingu
  • Digitalni promocijski kanali
  • Web sjedište
  • Alati za izradu web sjedišta
  • Optimizacija web sjedišta
  • Google Ads i Google Analitytics
  • Društvene mreže
  • Optimizacija društvenih mreža
  • E- mail kampanja
  • Alati za izradu e-mail kampanje
  • Analiza uspjeha e-mail kampanje
  • Strategija sadržajnog marketinga
  • Izrada plana sadržaja
  • Optimiziranje sadržaja
  • Analiza uspješnosti sadržajnog marketinga
  • Ergonomska načela u uredskom poslovanju

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. primijeniti digitalne marketinške strategije u poslovanju
  1. odabrati promotivne aktivnosti u provedbi odabrane digitalne marketinške strategije
  2. koristiti različite kanale digitalnog marketinga u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  3. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  4. koristiti alate za izradu web dizajna i web sučelja
  5. oblikovati web sjedište u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  6. izraditi responzivni i adaptivni dizajn primjenom zadanog vizualnog identiteta
  7. identificirati tip, vrstu, svrhu web rješenja i ciljanu skupinu korisnika
  8. koristiti društvene mreže ovisno o ciljnoj skupini korisnika u cilju povećanja vidljivosti u poslovanju
  9. komunicirati sa suradnicima i poslovnim klijentima u online okruženju u cilju povećanja učinkovitosti poslovanja
  10. prilagoditi korisničko sučelje ovisno o povratnim informacijama o korisničkom iskustvu
  11. kreirati e-mail kampanju za jačanje digitalne komunikacije u poslovanju
  12. oblikovati sadržaj prilagođen za objavu s obzirom na odabrani kanal digitalnog marketingaanalizirati uspjeh na različitim kanalima digitalnog marketinga u skladu s planiranim ciljevima

Program obrazovanja internetski marketing i brendiranje provodi se redovitom nastavom uživo ili online u trajanju od 225 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 77 sati, praktičnim dijelom nastave od 84 sata i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 64 sata.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije internetski marketing i brendiranje koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena srednja četverogodišnja škola

Moduli i teme

Marketinška komunikacija u online poslovanju

  • Marketinška komunikacija u online okruženju
  • Internetski marketinški kanali
  • Sadržajni „content“ marketing
  • Influencer marketing
  • Društveni mediji u marketinškoj komunikaciji

Internetska marketinška kampanja u svrhu promocije i brendiranja

  • Alati digitalnog marketinga
  • Brendiranje u online poslovanju
  • Društvene mreže i njihova uloga u marketingu i brendiranju
  • Mobilni marketing
  • E-mail marketing

Kompetencije koje se steknu po završetku

  1. razlikovati specifičnosti kanala digitalnog marketinga
  2. odrediti pravilnu društvenu mrežu ovisno o proizvodu i/ili usluzi
  3. pripremiti ključnu informaciju u obliku sažete vijesti koju treba objaviti i/ili dijeliti
  1. izraditi oglas u skladu s različitim kanalima digitalnog marketinga
  2. pratiti učinak oglašavanja
  3. stvoriti uvid u poziciju konkurentskih proizvoda/usluga u odnosu na vlastite proizvode/usluge
  4. pisano i usmeno komunicirati slijedeći poslovne standarde u pisanoj i usmenoj komunikaciji
  5. voditi pregovore u skladu s poslovnim bontonom i pravilima poslovne komunikacije
  6. samostalno koristiti suvremene informatičke alate za obradu tablica, teksta i prezentacija

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama provodi se redovitom nastavom u trajanju od 775 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u ustanovi, u trajanju od  155 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 455 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije njegovatelj/njegovateljica u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijim i nemoćnim osobama koje se upisuje u e-radnu knjižicu

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Liječnička svjedodžba medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za poslove njegovatelja/njegovateljice
  • Najmanje navršenih 18 godina

Moduli i teme

Zaštita na radu

  • Izvori opasnosti na radu
  • Standardne mjere zaštite
  • Zaštitna odjeća i obuća
  • Ergonomska načela pri radu
  • Higijensko epidemiološke smjernice
  • Zaštita od požara i električnog udara
  • Prva pomoć
  • Vrste otpada
  • Razvrstavanje otpada i skladištenje otpadnog materijala

Planiranje i standardi kvalitete rada njegovatelja

  • Osobna priprema i priprema pribora za pružanje skrbi
  • Priprema bolesničke sobe i korisnika za pružanje skrbi
  • Osnove organizacije rada
  • Zdravstvena zaštita i socijalna skrb
  • Načela zaštite okoliša
  • Evidentiranje provedenih postupaka kod pružanja skrbi i vođenje dokumentacije
  • Osnove IKT-a
  • Mjere za osiguravanje povjerljivosti podataka
  • Mjere sigurnosti korisnika
  • Urednost radnog okruženja
  • Interne upute i pravilnici
  • Zaštita korisnikove dokumentacije, osobnih podataka i osobne imovine
  • Profesionalna tajna
  • Korištenje materijala i pribora
  • Funkcionalnost  opreme za rad
  • Primopredaja službe

Dezinfekcija i higijena

  • Nastanak infekcije
  • Metode dezinfekcije
  • Higijenske mjere sprječavanja rizika od infekcija
  • Bolničke infekcije
  • Sredstva i pomagala za čišćenje i dezinfekciju

Karakteristike ljudskog tijela i prva pomoć

  • Osnove zdravlja i bolesti
  • Anatomija ljudskog tijela
  • Fiziologija ljudskog tijela
  • Psihofizičke promjene kroz život
  • Životno ugrožavajuće promjene u psihičkom i fizičkom stanju korisnika (važnost pravovremene reakcije)
  • Životno ugrožavajuća stanja
  • Obavještavanje odgovorne osobe o hitnom stanju
  • Prva pomoć

Njega korisnika

  • Osobna higijena nepokretnih i pokretnih korisnika (djelomična i povremena)
  • Njega usne šupljine
  • Kupanje nepokretnog korisnika u krevetu i u kadi
  • Pomoć pri kupanju / tuširanju pokretnog korisnika
  • Važnost održavanja osobne higijene
  • Pranje zubi
  • Pranje umjetnog zubala
  • Pranje ruku
  • Njega anogenitalnog područja
  • Pranje kose i češljanje
  • Brijanje
  • Rezanje noktiju
  • Postupanje s umrlom osobom
  • Položaj korisnika
  • Sprečavanje padova
  • Nesvjestica
  • Dekubitus
  • Respiratorne komplikacije
  • Tromboza
  • Kontrakture
  • Mjere sprečavanja komplikacija dugotrajnog ležanja
  • Tjelesna temperature i znakovi promijenjene tjelesne temperature
  • Metode održavanja tjelesne temperature
  • Mjere za fizikalno snižavanje tjelesne temperature

Unos hrane i tekućine, eliminacija, odijevanje i kretanje korisnika

  • Organizacija prehrane korisnika u ustanovi
  • Hranjenje korisnika
  • Eliminacija otpadnih tvari
  • Obilježja mokraće zdrave odrasle osobe
  • Obilježja stolice u zdrave odrasle osobe
  • Pružanje pomoći korisniku pri eliminaciji
  • Pomagala za inkontinenciju
  • Provođenje higijene
  • Odijevanje pokretnog korisnika
  • Odijevanje nepokretnog korisnika
  • Svlačenje pokretnog korisnika
  • Svlačenje nepokretnog korisnika
  • Kretanje i zdravlje
  • Transfer korisnika
  • Pomagala za kretanje
  • Prijevoz korisnika

Komunikacijske vještine njegovatelja

  • Komunikacijske vještine u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacijski proces u radu s korisnicima i radnom okruženju
  • Komunikacija s osobama ograničenih komunikacijskih sposobnosti
  • Specifičnosti komunikacije s osobama s različitim teškoćama
  • Komunikacija u timu
  • Komunikacija s članovima obitelji
  • Komunikacija u stresnim situacijama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Organizirati i planirati rad njegovatelja starijih i nemoćnih osoba/njegovateljice starijih i nemoćnih osoba
  2. Provesti dezinfekciju pribora, opreme i okoline korisnika
  3. Provesti osobnu higijenu korisnika
  4. Pomoći korisniku pri unosu hrane i tekućine
  5. Pomoći korisniku pri eliminaciji otpadnih tvari
  6. Primijeniti mjere sprječavanja komplikacija dugotrajnog mirovanja
  7. Primijeniti mjere sprječavanja pada korisnika
  8. Pružiti prvu pomoć korisniku
  9. Uočiti promjene kod korisnika
  10. Pružiti pomoć pri kretanju korisnika
  11. Provesti postupke s osobnim i posteljnim rubljem
  12. Zbrinuti otpad sukladno načelima zaštite okoliša
  13. Primijeniti mjere zaštite na radu
  14. Osigurati optimalne mikroklimatske uvjete okoline korisnika
  15. Pomoći korisniku pri održavanju tjelesne temperature
  16. Profesionalno komunicirati s članovima tima i korisnicima

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 45 sati, dijelom praktičnom nastavom u trajanju od 197 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od  33 sata.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije zavarivanje čelika kutnim spojem MAG postupkom koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena osnovna škola

Najmanje 18 godina života

Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Moduli i teme

Zavarivanje čelika kutnim spojem MAG (135) postupkom

  • Potencijalne opasnosti na radnom mjestu zavarivača
  • Sredstva osobne zaštite
  • Mjere za prevenciju opasnosti
  • Pravila i propisi zaštite na radu
  • Osnovni pojmovi u zavarivanju:
  • Zavarljivost
  • Električni luk
  • Polaritet
  • Parametri
  • Vrste i oznake zavarenih spojeva
  • Specifikacija postupka zavarivanja (SPZ (WPS))
  • Uređaj za zavarivanje
  • Dijelovi i oprema
  • Plin za zavarivanje
  • Oprema na boci, označavanje boca
  • Priprema okoline za zavarivanje
  • Podešavanje parametara zavarivanja u skladu sa (SPZ (WPS))
  • Postupanje s osnovnim i potrošnim materijalom
  • Priprema zavarivanja i predgrijavanje
  • Izvođenje postupka zavarivanja
  • Vizualni pregled zavarenog spoja
  • Analiza učinjenih pogrešaka
  • Ispravljanje pogrešaka
  • Održavanje opreme za zavarivanje

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti, rasporediti i provjeriti opremu za zavarivanje
  2. Pripremiti, provjeriti i zaštititi materijale i radno područje pripremljeno za zavarivanje
  3. Postaviti radni komad u propisani položaj za zavarivanje MAG postupkom (135)
  4. Podesiti parametre zavarivanja MAG postupkom (135) prema SPZ (WPS)
  5. Pripremiti rubove osnovnog materijala za postupak zavarivanja MAG postupkom (135)
  6. Kontrolirati predgrijavanje i održavati temperaturu tijekom postupka zavarivanja
  7. Zavariti MAG postupkom (135) kutni spoj čelika prema SPZ (WPS)
  8. Zavarivati MAG postupkom u svim položajima zavarivanja i primijeniti odgovarajuće tehnike zavarivanja
  9. Očistiti zavareni spoj MAG postupkom (135), osnovni materijal i radno mjesto

Program obrazovanja montiranje dizalica topline provodi se redovitom nastavom u trajanju od 175 sati uz mogućnost provođenja teorijskog dijela programa online.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 55 sati, praktičnom nastavom u trajanju od 85 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 35 sati.

Praktična nastava obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima te u radnom procesu u kontroliranim uvjetima.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije montiranje dizalica topline koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena najmanje trogodišnja srednja škola

Moduli i teme

Montiranje dizalica topline

  • Općenito o dizalicama topline
  • Princip rada dizalica topline
  • Split klima uređaj za hlađenje i grijanje zraka
  • Radne tvari kompresijskih dizalica topline
    • Sintetičke radne tvari
    • Utjecaj radnih tvari na okoliš
    • Radne tvari i njihove ekološki prihvatljive zamjene
  • Načini rada dizalice topline
  • Dizalica topline za zagrijavanje PTV-a
  • Apsorpcijske dizalice topline
  • Izvori topline za toplinske dizalice
    • Tlo kao izvor topline
    • Okolišni zrak kao izvor topline
    • Vode potoka, rijeka, jezera i mora kao izvor topline
    • Podzemne vode kao izvor topline
  • Niskotemperaturni sustav podnog grijanja te zidno i stropno grijanje/hlađenje
  • Inteligentni sustav regulacije
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip zrak/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip voda/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip tlo/voda
  • Funkcionalno montiranje dizalice topline tip zrak/zrak
  • Spajanje sustava dizalica topline sa sustavom grijanja ovisno o izvoru topline
  • Testiranje sustava

 

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Poznavati elemente dizalica topline
  2. Poznavati radne tvari
  3. Znati montirati dizalicu topline zrak – voda
  4. Znati montirati dizalicu topline voda – voda
  5. Znati montirati dizalicu topline zrak – zrak
  6. Znati montirati dizalicu topline tlo – voda
  7. Znati spojiti dizalicu topline na zatvoreni sustav grijanja radijatorskim ili podnim grijanjem i sustavom za PTV
  8. Poznavati načine povezivanja dizalice topline sa sobnim termostatom
  9. Poznavati puštanje u rad dizalice topline
  10. Poznavati spajanje dizalice topline na dodatni akumulacijski spremnik ili hidrauličnu skretnicu
  11. Spajati elemente dizalica topline vanjske i unutarnje elemente prema tehničko-tehnološkoj dokumentaciji

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanja viličarom izvodi se redovitom nastavom u trajanju od 175 sati uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa na daljinu u realnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 46 sati, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 120 sati te putem samostalnih aktivnosti polaznika u trajanju od 9 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća situacijsko učenje i izvršenje konkretnih radnih zadaća u stvarnim i/ili simuliranim uvjetima. Praktični dio nastave odvija se u robnim skladištima ili logističkim centrima

Svakom polazniku nakon uspješno završene provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije rukvoanje viličarom u logistici i prometu.

Uvjet upisa

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije na razini 1
  • Navršenih najmanje 18 godina
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje viličarom
  • Posjedovanje vozačke dozvole odgovarajuće kategorije

Moduli i teme

Zaštita na radu, zaštita od požara i osnovna prva pomoć

  • Zaštita na radu u logistici i prometu
  • Osobna zaštitan sredstva
  • Znakovi sigurnosti
  • Kretanje po operativnim površinama
  • Gašenje požara

Rukovanje viličarom

  • Vrste i podjela viličara
  • Priprema viličara za rad i dnevni pregled viličara
  • Dnevno održavanja i prijava kvara viličara
  • Propisi o sigurnosti strojeva i o poslovima s posebnim uvjetima rada
  • Tehnička dokumentacija viličara
  • Upravljanje viličarom
  • Zahvat i odlaganje tereta viličarom

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Poznavati propise i pravila o zaštiti na radu, zaštiti od požara i zaštiti okoliša
  2. Koristiti sredstva zaštite na radu primjerene radnom mjestu
  3. Obavljati poslove sukladno s propisima o sigurnosti i zaštiti na radu i zaštiti od požara
  4. Odabrati prekrcajnu mehanizaciju sukladno značajkama tereta
  5. Samostalno i odgovorno rukovati ručnom mehanizacijom i motornim viličarom pri premještanju robe

 

Program obrazovanja klasične i korektivne tehnike šminkanja provodi se redovitom nastavom u trajanju od 200 sati.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskom nastavom u trajanju od 75 sati, praktičnom nastavom u trajanju od 100 sati i samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 25 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije klasične i korektivne tehnike šminkanja koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

Završena najmanje trogodišnja srednja škola.

 

Moduli i teme

Tehnike šminkanja

  • Razvoj šminkanja kroz povijest
    • Šminkanje kroz epohalna razdoblja
    • Šminkanje danas
  • Kozmetički prostor, preparati, sredstva, pribor i uređaji za šminkanje
    • Prostor i prirodni preparati za šminkanje – primjena i higijena
    • Sredstva, pribor i uređaji – primjena i higijena
    • Zaštita na radu
    • Razvrstavanje otpada
  • Tehnike šminkanja lica, obrva i trepavica kod različitih primjena prema estetskim kriterijima
    • Estetski kriteriji šminkanja
    • Tehnike šminkanja lica s različitim primjenama
    • Tehnike šminkanja obrva i trepavica
    • Poslovna komunikacija

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Primijeniti odgovarajuće boje, pribor i dekorativne preparate za šminkanje lica
  2. Poznavati pravila svjetla i sjene, važnosti rasvjete
  3. Poznavati stilove šminkanja
  4. Provesti postupak nanošenja šminke na lice uvažavajući morfologiju lica u skladu s tipom, stanjem i starošću kože lica te namjenom (dnevna šminka, večernja šminka, svečana šminka, šminka za fotografiju, šminka za mladenke, povijesna šminka 20 st.)
  5. Provoditi specijalne tehnike šminkanja i povezivati šminku sa likovima, karakteristikama frizura, odjeće, obuće nakita određenog povijesnog razdoblja: 1920.-e, 1940.-e, 1960.-e, 1980.-e, 2000.-e. Šminka i šminkanje današnjice
  6. Primijeniti odgovarajuće preparate za estetsko uređivanje obrva i trepavica
  7. Provoditi odgovarajuće postupke estetskog uređivanja obrva i trepavica

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanje bagerom provodi se redovitom nastavom u trajanju od 275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se teorijskim dijelom nastave u trajanju od 83 sata, praktičnim dijelom nastave u trajanju od 142 sata, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika u trajanju od 50 sati.

Praktični dio nastave obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima. Uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu kod poslodavca.

Svakom polazniku nakon uspješno završene završne provjere izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanje bagerom

Uvjet upisa

  • minimalno završena osnovna škola
  • najmanje 18 godina starosti
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje bagerom
  • vozačka dozvola odgovarajuće kategorije

Moduli i teme

ZAŠTITA NA RADU U GRADITELJSTVU

  • Pravila, obveze i odgovornosti poslodavaca i radnika u sustavu zaštite na radu
  • Vrste opasnosti i štetnosti za čovjeka tijekom gradnje
  • Postupci zaštite na radu tijekom gradnje
  • Osobna zaštitna sredstva i oprema tijekom gradnje
  • Pružanje prve pomoći tijekom građevinskih radova
  • Osnove ekologije i zaštite okoliša
  • Utjecaj pojedinih materijala  i tehnologija na okoliš pri gradnji
  • Mjere zaštite okoliša prilikom projektiranja, građenja i korištenja građevine
  • Pravilnici, sudionici i obveze sudionika u gospodarenju otpadom
  • Vrste i kategorizacija građevinskog otpada
  • Postupci održivog  gospodarenja otpadom, pripadajući tehnološki procesi i količine otpada

 

ODRŽAVANJE GRAĐEVINSKIH STROJEVA

  • Upute za održavanje građevinskog stroja
  • Dnevni pregledi i kontrolna mjerenja građevinskog stroja
  • Postupci ispitivanja ispravnosti električnih uređaja i hidrauličnog sustava stroja
  • Montaža i demontaža gusjenica

 

 

BAGERI

  • Dijelovi bagera s tehničkim karakteristikama
  • Alati i dodatna oprema bagera
  • Grafički prikaz sastavnih dijelova bagera
  • Izračun učinka bagera za izvođenje aktivnosti
  • Izračun cijene radnog sata bagera
  • Pripremne radnje prije pokretanja bagera
  • Kretanje i manevriranje bagerom
  • Zemljani radovi s bagerom
  • Radovi s bagerom  u stijenskom materijalu

 

 

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Odrediti potrebnu količinu i vrste potrošnog materijala (goriva, maziva i sl.) za rad stroja
  2. Provesti probne radnje manipulacije strojem na mjestu
  3. Primijeniti upute iz priručnika za rukovanje i održavanje stroja
  4. Rukovati bagerom/dozerom/grejderom/utovarivačem pri iskopu i utovaru zemljanih masa
  5. Provesti dnevni pregled i radnje tekućeg održavanja stroja i opreme skladu sa uputama proizvođača
  6. Provoditi kontrolna mjerenja za potrebe utvrđivanja ispravnosti strojeva
  7. Voditi knjigu stroja (o uporabi goriva, maziva, izvršenim pregledima i popravcima)
  8. Voditi evidenciju o rezultatima provedenih mjerenja i ispitivanja na stroju
  9. Primijeniti potrebne mjere sigurnosti i zaštite na radu
  10. Pratiti uvođenje novih zakonskih normi i propisa zaštite okoliša i održive gradnje
  11. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša
  12. Provoditi brigu o zaštiti okoliša racionalnim korištenjem energenata i maziva

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 950 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa putem online prijenosa u stvarnom vremenu putem aplikacija za virtualno učenje (vođeni proces učenja i poučavanja) a učenje temeljeno na radu isključivo uživo, u specijaliziranim učionicima i/ili kod poslodavaca (ugostiteljskim objektima) s kojim Ustanova ima sklopljeni ugovor o suradnji.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom i poučavanja u trajanju od 300 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 495 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od  165 sati.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slastica koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Izvori opasnosti na poslovima slastičara
  • Osobna zaštitna sredstava
  • Pravila zaštite na radu
  • Zaštitna radna odjeća i obuća
  • Mjere sprječavanja ozljeda na radu
  • Prva pomoć
  • Postupanje u slučaju požara

Higijena u slastičarstvu

  • Osnove higijene u slastičarstvu
  • Higijena rada
  • Higijena hrane i prehrane
  • Metode konzerviranja namirnica

Radne procedure u slastičarstvu

  • Načela HACCP-a
  • HACCP evidencije
  • Načela HACCP-a
  • Zakonski okviri u slastičarnici

Namirnice u slastičarstvu i njihovo sladištenje

  • Šećeri
  • Čokolada
  • Namirnice životinjskog podrijetla
  • Začini i mirodije
  • Alkoholna i bezalkoholna pića
  • Ambalažiranje i deklariranje proizvoda
  • Skladištenje namirnica i gotovih proizvoda u slastičarstvu

Pripremanje radnog mjesta, uređaja, oprema i alata za rad u slastičarstvu

  • Slastičarski inventar i uređaji
    • Oprema slastičarnice
    • Termički uređaji
    • Uređaji za hlađenje i zamrzavanje
    • Strojevi, posuđe, pribor i alati u slastičarstvu
  • Normiranje
    • Normativi u slastičarstvu
    • Prilagodba normativa prema potrebnim količinama
  • Receptura
    • Priprema radnih zadataka prema recepturi
  • Mjerni uređaji
    • Mjerne jedinice
    • Mjerenje u slastičarstvu
  • Priprema namirnica
    • Tehnike priprema namirnica
    • Načini priprema namirnice prema recepturi
    • Odabir tehnike pripreme prema vrsti namirnice

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta

  • Vrste tijesta u izradi slastica
    • Svojstva i upotreba slastica
    • Tehnološki postupci izrade slastica
    • Utvrđivanje organoleptičkih svojstava slastica
  • Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta tijesta
    • Lijevano ili tekuće tijesto
    • Vučeno tijesto
    • Krumpirovo tijesto
    • Domaće tijesto
    • Lisnato tijesto
    • Dizano tijesto
    • Prhko tijesto
    • Hrustavo tijesto
    • Medeno tijesto

Izrada jednostavnih slastica od različitih vrsta smjesa

  • Vrste biskvitnih smjesa
    • Svojstva i upotreba jednostavnih slastica od različitih smjesa
    • Tehnološki postupci izrade slastica od različitih smjesa

(topli i hladni način pripreme smjesa)

  • Jednostavne slastice od različitih smjesa
  • Izrada jednostavnih slastica
    • Lagane biskvitne smjese
    • Teške biskvitne smjese

Osnovne kreme, nadjevi i slastice od voća

  • Osnovne kreme i nadjevi
    • Vrste osnovnih krema i nadjeva
    • Svojstva i načini izrade osnovnih krema i nadjeva
    • Primjena osnovnih krema i nadjeva
    • Tehnološki postupci izrade krema i nadjeva
    • Izrada osnovnih krema i nadjeva
  • Slastice od voća
    • Tehnološki postupci izrade slastica od voća
    • Izrada osnovnih slastica od voća

Ukrašavanje i serviranje jednostavnih slastica

  • Oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Osnovne tehnike oblikovanja i ukrašavanja slastica
    • Alati i pribor za oblikovanje i ukrašavanje jednostavnih slastica
    • Izrada jednostavnih dekoracija za slastice
    • Oblikovanje slastica pomoću različitih  kalupa i alata
  • Serviranje jednostavnih slastica
    • Posuđe i pribor za serviranje jednostavnih slastica
  • Organoleptička svojstva slastica

Zbrinjavanje otpada u slastičarstvu

  • Ekologija
    • Pojam ekologija
    • Abiotički i biotički činitelji
    • Čovjekov utjecaj na prirodu
    • Zaštita prirode
    • Održivi razvoj
  • Zbrinjavanje otpada
    • Vrste otpada
    • Korisno zbrinjavanje otpada
    • Recikliranje otpada
    • Razvrstavanje otpada po vrstama

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
  2. Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
  3. Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
  4. Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
  5. Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  6. Rezati i oblikovati slastice
  7. Puniti i ukrasiti slastice
  8. Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
  9. Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
  10. Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
  11. Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  12. Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
  13. Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
  14. Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
  15. Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
  16. Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
  17. Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu

 

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1275 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  290 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 855 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 130 sati. Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije priprematelj jednostavnih slanih jela koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Završena osnovna škola
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela.

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Uloga zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Identifikacije izvora opasnosti na radnom mjestu
  • Korištenje zaštitnih sredstava i opreme
  • Primjena propisa i načela zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Higijensko postupanje prilikom ozljede na radu

Higijena radnog prostora

  • Važnost higijene u ugostiteljstvu
  • Oprema i sredstva za čišćenje
  • Rad s alatima
  • Postavljanje standarda u radnom prostoru
  • Sigurnost i zaštita na radu
  • Kontrola kvalitete

Kuhinjska oprema i uređaji

  • Sitni kuhinjski inventar
  • Posuđe u kuharstvu
  • Alati u kuharstvu
  • Upotreba posuđa i alata i pripremi jela
  • Kuhinjski strojevi za mehaničku pripremu jela
  • Upotreba kuhinjskih strojeva za mehaničku pripremu hrane.
  • Termičkih uređaji u pripremi jela
  • Korištenje termičkih uređaja za termičku pripremu jela
  • Sastavljanje i rastavljanje kuhinjskih strojeva

Ugostiteljska kuhinja

  • Glavne i sporedne kuhinjske prostorije
  • Odabir prostorije za obradu namirnica
  • Radni procesi u kuhinjskim prostorijama
  • Alat, pribor i oprema
  • Skladištenje namirnica
  • Provjera ispravnosti
  • Priprema za skladištenje
  • Pravilno smještanje namirnica u skladišni prostor
  • Kontrola datuma i ambalaže
  • Kontrola uvjeta skladišta

Živežne namirnice

  • Namirnice biljnog i životinjskog porijekla
  • Mesa i termička obrada
  • Planiranje i priprema prema recepturi
  • Procjena svježine i ispravnosti namirnica

Priprema namirnica za obradu

  • Osnove mjernih jedinica
  • Korištenje pribora za mjerenje
  • Mjerenje namirnica
  • Matematičke operacije u kuharstvu
  • Priprema namirnica: čišćenje, pranje, ljuštenje i rezanje
  • Priprema radnog prostora u kuhinji
  • Primjena metoda i načina obrade namirnica prema recepturama i uputama
  • Odlaganje neiskorištenih namirnica

Osnove obrade živežnih namirnica

  • Vrste slanih jela i njihova uloga
  • Priprema jednostavnih slanih jela
  • Organoleptička svojstva tijekom i nakon pripreme jela
  • Alati i pribor za pripremu
  • Razlikovanje i upoznavanje s alatima za mehaničku obradu namirnica.
  • Primjena mehaničkih procesa u obradi namirnica.
  • Higijena alata i strojeva za obradu namirnica.
  • Termička obrada namirnica.
  • Sigurnost i zakonske odredbe.
  • Praktična primjena

Zbrinjavanje otpada

  • Osnovni koncepti zbrinjavanja otpada
  • Važnost ispravnog zbrinjavanja posebnih vrsta otpada
  • Posljedice neprimjerenog zbrinjavanja otpada
  • Razdvajanje otpada i propisi

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  2. Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
  3. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
  4. Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  5. Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
  6. Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
  7. Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  8. Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
  9. Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
  10. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  11. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  12. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  13. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
  14. Sudjelovati u skladištenju namirnica

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije osnove ugostiteljskog posluživanja provodi se redovitom nastavom u trajanju od 300 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  115 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 162 sata, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 23  sata

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije osnove ugostiteljskog posluživanja koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Posjedovanje kvalifikacije za zanimanje konobar, kuhar ili slastičar
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova ugostiteljskog posluživanja

Moduli i teme

Osnove ugostiteljskog posluživanja

  • Izvori opasnosti na radnom mjestu
  • Osobna zaštitna sredstva
  • Pravila zaštite na radu
  • Opasnost od požara
  • Uloga i značaj zaštite na radu
  • Opasnosti na mjestu rada
  • Radna odjeća i obuća kuharskog osoblja
  • Zaštita radnog okoliša
  • Higijenski minimum u ugostiteljstvu
  • Vrste obroka
  • Sredstva ponude jela i pića
  • Poslužni sustavi u ugostiteljstvu
  • Pripremni i završni radovi
  • Pravila posluživanja

 Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Primijeniti pravila rada na siguran način
  2. Primijeniti pravila zaštite od požara
  3. Primijeniti pravila zaštite okoliša
  4. Primijeniti pravila prve pomoći
  5. Zbrinuti otpadne materijale i dijelove prema pravilima struke i specifičnosti zanimanja
  6. Primjenjivati načela HACCP sustava u poslovanju odjela hrane i pića
  7. Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
  8. Poštivati organizaciju rada i organizacijsku strukturu na radnom mjestu
  9. Poznavati osnovne načine posluživanja jela
  10. Samostalno poslužiti jelo prema određenom načinu posluživanja
  11. Samostalno dopremiti i poslužiti piće i napitak prema pravilima struke

 

 

 

 

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Osnove obrade živežnih namirnica provodi se redovitom nastavom u trajanju od 300 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  115 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 162 sata, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 23  sata.

Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije Osnove obrade živežnih namirnica koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Posjedovanje kvalifikacije za zanimanje konobar, kuhar ili slastičar
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova obrade živežnih namirnica

Moduli i teme

Osnove obrade živežnih namirnica

  • Uloga i značaj zaštite na radu
  • Opasnosti na mjestu rada
  • Radna odjeća i obuća kuharskog osoblja
  • Zaštita radnog okoliša
  • Higijenski minimum u ugostiteljstvu
  • Organizacija rada u kuhinji
  • Podjela živežnih namirnica
  • Oprema, alat, strojevi i uređaji u ugostiteljskoj kuhinji
  • Tehnološki postupci prigotovljavanja živežnih namirnica
  • Mogući izvori opasnosti pri radu sa strojevima i termičkim uređajima
  • Prva pomoć
  • Racionalno korištenje namirnica

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Pripremiti radno mjesto u skladu s potrebama radnog procesa uvažavajući higijenu u kuhinji
  2. Osigurati provođenje higijenskih standarda kroz cjelokupni proizvodni i poslužni proces u kuhinji
  3. Koristiti kuhinjsku opremu i uređaje na ispravan i siguran način
  4. Provoditi zaštitu na radu u kuhinji
  5. Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  6. Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  7. Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  8. Racionalno koristiti namirnice i potrošni materijal

 

Program obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića provodi se redovitom nastavom u trajanju od 1000 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela nastave putem online prijenosa u stvarnom vremenu.

Ishodi učenja ostvaruju se dijelom teorijskom nastavom u ustanovi, u trajanju od  330 sati, dijelom učenjem temeljenim na radu u trajanju od 595 sati, a dijelom samostalnim aktivnostima polaznika, u trajanju od 75 sati. Po završetku programa izdaje se Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje djelomične kvalifikacije poslužitelj hrane i pića koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Uvjet upisa

  • Posjedovanje kvalifikacije za zanimanje konobar, kuhar ili slastičar
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za posluživanje hrane i pića

Moduli i teme

Sigurnost na radu

  • Uloga zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Identifikacije izvora opasnosti na radnom mjestu
  • Korištenje zaštitnih sredstava i opreme
  • Primjena propisa i načela zaštite na radu u ugostiteljstvu
  • Higijensko postupanje prilikom ozljede na radu

Higijena u ugostiteljstvu

  • Uvod u osobnu higijenu u ugostiteljstvu
  • Prevencija zaraznih bolesti u ugostiteljstvu
  • Rad s radnom odjećom i obućom
  • Korištenje odgovarajuće opreme i instrumenata za čišćenje i dezinfekciju
  • Povezivanje higijene s kvalitetom usluge
  • Važnost higijene u ugostiteljstvu
  • Oprema i sredstva za čišćenje
  • Rad s alatima
  • Postavljanje standarda u radnom prostoru
  • Sigurnost i zaštita na radu
  • Kontrola kvalitete
  • Sredstva za čišćenje i dezinfekciju u ugostiteljstvu
  • Rukovanje aparatima i sredstvima za čišćenje i dezinfekciju

Osnove ugostiteljskog posluživanja

  • Oprema i inventar u ugostiteljstvu
  • Vrste obroka
  • Sredstva ponude jela i pića
  • Faze radnog procesa
  • Poslužni sustavi
  • Uvod u prostorije za posluživanje gostiju
  • Vrste pomoćnih prostorija
  • Restorani i Bifei
  • Banketi
  • Terase i vanjski prostori

Pripremni radovi u ugostiteljskom prostoru

  • Pripremni radovi u konobarskoj pripremnici
  • Inventar u poslužnom odjelu
  • Održavanje inventara u poslužnom odjelu
  • Higijena u poslužnom odjelu
  • Pripremni radovi u blagovaonici
  • Inventar u blagovaonici
  • Postavljanje postava
  • Održavanje inventara u blagovaonici
  • Higijena u blagovaonici
  • Pripremni radovi u točioniku pića
  • Inventar u točioniku pića
  • Održavanje inventara u točioniku pića
  • Higijena u točioniku pića

Posluživanje gosta

  • Različiti načini posluživanja i vrsta pripreme jela
  • Pripremni i završni radovi u posluživanju hrane i pića
  • Postavljanje postava u prolaznom restoranu
  • Posluživanje gostiju hrane i pića
  • Posluživanje prema vrsti obroka
  • Tehnike posluživanja za različite vrste obroka
  • Organizacija radnog prostora
  • Estetika u posluživanju
  • Komunikacija s gostom u pansionskom restoranu
  • Završni radovi za posluživanje hrane i pića u pansionskom restoranu

Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu

  • Osnove poslovnog bontona
  • Poslovna komunikacija
  • Međukulturalna komunikacija
  • Pravila ponašanja u specifičnim prigodama
  • Komunikacijski proces

Zbrinjavanje otpada

  • Osnovni koncepti zbrinjavanja otpada
  • Važnost ispravnog zbrinjavanja posebnih vrsta otpada
  • Posljedice neprimjerenog zbrinjavanja otpada
  • Razdvajanje otpada i propisi

Kompetencije koje se steknu po završetku:

  1. Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
  2. Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
  3. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  4. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
  5. Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
  6. Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
  7. Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
  8. Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama
  9. Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta
  10. Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji
  11. Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani
  12. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  13. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  14. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima

 

 

Kontaktirajte nas
Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Programi obrazovanja
Prvi/a saznaj o novostima i promotivnim akcijama Učilišta Studium

#pokrenise #promijenisve
#usmjerikarijeruupravomsmjeru
©2025 Učilište Studium - ustanova za obrazovanje odraslih
Website by 
Ascentia Digital
menuchevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram